Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Податківці Львівщини - про обов’язок легалізації найманої праці

опубліковано 07 квітня 2023 о 10:54

Податкова служба Львівської області здійснює контроль за дотриманням трудового законодавства, за легальним використанням праці найманих працівників та належним оформленням трудових відносин. З цією метою проводяться роз’яснення працівникам, роботодавцям вимог законодавства щодо офіційного оформлення найманої праці, та про те, що незадекларована праця позбавляє найманих працівників можливості захисту своїх інтересів та сприяє ухиленню від сплати податків, а відповідно, позбавляє бюджет коштів, потрібних для забезпечення Збройних сил України та підтримки громадян, які постраждали від війни.

Днями, в Лопатинській територіальній громаді за ініціативи  фахівців Радехівської ДПІ відбулась зустріч з суб`єктами господарювання щодо актуальних питань ведення бізнесу та основних змін у законодавстві. Начальник ДПІ Руслана Мулявка наголосила, що кожен роботодавець – фізична чи юридична особа мають дотримуватись норм трудового законодавства та пам’ятати, що у відносинах працівник – роботодавець завжди укладається трудовий договір. Трудовий договір може бути: безстроковим; на визначений строк; на час виконання певної роботи. Звернула увагу, що після укладення трудового договору роботодавець має видати наказ або розпорядження про прийняття працівника на роботу і повідомити Державну податкову службу про прийняття працівника на роботу.

Начальник Городоцької ДПІ Роман Миськів надав коментар місцевим засобам масової інформації щодо дотримання вимог законодавства - офіційного оформлення найманої праці. Зокрема, акцентував, що

повідомлення подається до початку роботи працівника за затвердженою формою;

це робить власник бізнесу, уповноважена ним особа або фізична особа за місцем їхнього обліку як платників Єдиного соціального внеску;

повідомлення можна подати у електронній або паперовій (якщо не більше п’яти працівників) формі;

надану інформацію вносять до реєстру страхувальників та реєстру застрахованих осіб.

 Під  час чергового сеансу телефонного зв’язку «гаряча лінія» начальник Трускавецької ДПІ Олександра Яворська поінформувала щодо розміру мінімальної заробітної плати, переваг легального працевлаштування, сплати єдиного соціального внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування. Акцентувала увагу на недопущенні працівників до роботи без  повідомлення про прийняття працівника на роботу та без укладання трудового договору.

В приміщені ЦОП Бориславської ДПІ відбулася зустріч з платниками податків з метою  ознайомлення із вимогами законодавства щодо офіційного оформлення найманої праці. Увагу присутніх звернуто на те, що задекларована праця гарантує надходження податків і зборів до бюджетів, надає соціальні гарантії працівникам, зокрема, регулярну виплату заробітної плати на рівні не нижче мінімальної, страхування на випадок тимчасової втрати працездатності, можливість захистити свої трудові права.

Податківці нагадали, що 24 березня 2022 року набрав чинності Закон України від 15 березня 2022 року  №2136-IX «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану», який діє протягом воєнного стану та втрачає чинність з моменту припинення та скасування воєнного стану. Цим законом визначаються особливості трудових відносини працівників усіх підприємств, установ, організацій незалежно від форм власності, виду діяльності і галузевої належності, а також осіб, які працюють за трудовим договором  з фізичними особами, на період дії воєнного стану. Учасники зустрічі взяти активну участь в обговоренні інформації.