Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Роз’яснення новацій податкового законодавства – щоденна робота фахівців ДПІ Львівщини

опубліковано 21 квітня 2023 о 14:34

Платники податків Львівщини постійно отримують професійні роз’яснення та практичну допомогу  щодо особливостей сплати податків в умовах воєнного стану.

Днями, в Дрогобицькій ДПІ проведено семінар для фізичних осіб-підприємців та громадян.

Присутнім розповіли про зміни в податковому законодавстві, зокрема, щодо Порядку заповнення реквізиту «Призначення платежу» платіжної інструкції під час сплати (стягнення) податків, зборів, митних, інших платежів, єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, внесення авансових платежів (передоплати), грошової застави, а також у разі їх повернення (наказ МФУ від 22.03.2023/148); положень Закону №2888 щодо платіжних послуг; щодо механізму сплати податків в умовах дії міжнародного стандарту ISO 20022; щодо порядку нарахування та сплати мінімального податкового зобов’язання.

Наголошено, що відповідно до п. 95.5 ст. 95 Податкового кодексу України керівник контролюючого органу чи його заступник вправі приймати рішення про стягнення коштів в рахунок погашення податкового боргу платника податків без звернення до суду. Позасудова процедура стягнення застосовується до податкового боргу, що виник в результаті несплати платником податків самостійно задекларованих грошових (податкових) зобов’язань, які є узгодженими, не підлягають оскарженню та повинні бути самостійно сплаченими платником або погашеними за допомогою органу стягнення.

Також платникам єдиного податку другої, третьої та четвертої груп нагадали про необхідність застосування РРО/ПРРО при проведенні розрахункових операцій, ведення обліку товарних запасів СГ, забезпечення використання електронних платіжних засобів, про ліцензування господарської діяльності, переваги використання електронних сервісів ДПС.

Фахівцями Трускавецької ДПІ під час зустрічі з платниками податків увагу було приділено роз’ясненню стосовно переходу української платіжної інфраструктури на міжнародний стандарт обміну платіжними повідомленнями ISO 20022, який є основою функціонування європейських платіжних систем.  Передбачено, що платники під час сплати податків, зборів, платежів, єдиного внеску з 1 липня 2023 року використовуватимуть виключно структурований формат реквізиту «Призначення платежу», який включає заповнення тільки двох обов’язкових полів, а саме «Код виду сплати» та «Додаткова інформація запису» (інформація не стосується платників єдиного рахунку). Для всіх платників запроваджено перехідний період, який надає можливість до 01 липня 2023 року при сплаті податків, зборів, платежів єдиного внеску використовувати і старий формат реквізиту «Призначення платежу».

Керівник Червоноградської ДПІ Оксана Полтавець під час сеансу телефонного зв’язку «гаряча лінія» відповідала на запитання додзвонювачів зокрема, щодо сплати мінімального податкового зобов’язання власниками та орендарями сільськогосподарських земель. Повідомила про зміни в порядку заповнення реквізиту «призначення платежу» при сплаті податків і зборів до бюджету, звернула увагу на обов’язок суб’єктів господарювання, які здійснюють розрахунки з покупцями за готівку застосовувати РРО чи ПРРО.

Крім цього, очільниця нагадала про кампанію декларування громадянами доходів, отриманих у 2022 році, в рамках якої громадяни, які отримали в минулому році неоподатковані доходи повинні їх задекларувати, подавши до податкової служби декларацію про майновий стан і доходи в строк до 1 травня цього року.

В Бориславській ДПІ та Червоноградській ДПІ проведено тренінги, на яких було  розглянуто першочергові зміни в податковому законодавстві, зокрема, вимоги наказу від 22 березня 2023 року №148 «Про затвердження Порядку заповнення реквізиту «Призначення платежу» платіжної інструкції під час сплати (стягнення) податків, зборів, митних, інших платежів, єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, внесення авансових платежів (передоплати), грошової застави, а також у разі їх повернення».  Також виділено, що в цьому році власники або користувачі земельних ділянок вперше сплачуватимуть мінімальне податкове зобов’язання за минулий рік за свої  земельні ділянки сільськогосподарського призначення. Роз’яснено хто має сплачувати, з яких земельних ділянок мінімальне податкове зобов’язання не сплачується, як розраховується мінімальне податкове зобов’язання тощо.