Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Кому і в якому розмірі нараховується податок на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки – роз’яснення від ДПС

опубліковано 10 травня 2023 о 09:49

Головне управління ДПС у Львівській області інформує, що у 2023 році податок на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, нараховується фізичним особам – власникам об’єктів нерухомості (будинків, квартир, об’єкти нежитлової нерухомості) за 2022 рік, виходячи з розміру ставки податку, яка встановлюється за рішенням сільської, селищної, міської ради або об’єднаних територіальних громад, залежно від місця розташування (зональності) та типів таких об’єктів нерухомості у розмірі, що не перевищує 1,5 відсотки  мінімальної заробітної плати, встановленої на 1 січня 2022 року (6 500,00 гривень).  

Для прикладу, ухвалою Львівської міської ради №1075 від 08.07.2021 територію об’єднаної територіальної громади поділено на три зони, де діятимуть різні ставки для об’єктів житлової нерухомості:  

§  перша зона зі ставкою 1,5 відс. – м. Львів, смт.  Брюховичи, смт. Рудне, м. Винники, м. Дубляни, с. Рясне- Руське, с. Малехів; 

§  друга зона зі ставкою 1 відс. – с. Гряда, с. Воля-Гомулецька, с. Підрясне, с. Лисиничі,  с. Підбірці, с. Великі Грибовичі, с. Малі Грибовичі, с. Зашків. 

§  третя зона зі ставкою 0,5 відс. – с. Збиранка, с. Зарудці, с. Малі Підліски, с. Ситихів, с. Завадів. 

Нежитлова нерухомість у Львівський територіальній громаді у 2022 році оподатковується за ставкою 1,5 відсотки. 

Розрахунок податку здійснюється на підставі відомостей Державного реєстру речових прав на нерухоме майно. 

Платниками податку на нерухоме майно є фізичні особи в тому числі нерезиденти, які є власниками житлової та/або нежитлової нерухомості. 

База оподаткування об’єкта / об’єкт житлової нерухомості, в тому числі їх часток, що перебувають у власності фізичної особи – платника податку, зменшується: 

·      для квартири/ квартир незалежно від їх кількості на 60 кв. метрів; 

·      для житлового будинку/ будинків незалежно від їх кількості – на 120  кв. метрів; 

·      для різних типів об’єктів житлової нерухомості, в тому числі їх часток (у разі одночасного перебування у власності платника податку квартири/ квартир та житлового будинку/будинків, у тому числі їх часток), -180 кв. метрів. 

Обчислення суми податку з об’єкта/об’єктів  житлової нерухомості, які перебувають у власності фізичних осіб, здійснюється контролюючим органом, за місцем податкової адреси 

Інформація щодо податкової адреси – це інформація внесена до інформаційних баз фіскальної служби на момент, коли громадяни звертались до фіскальних органів з метою отримання ідентифікаційних кодів. Протягом місяця після зміни місця реєстрації громадянин зобов’язаний повідомити про такі зміни контролюючий орган, де він поставлений на облік, подавши форму 5ДР. Якщо платник не повідомляє ДПС про зміну реєстрації – податкове повідомлення-рішення надсилається на адресу, інформація про яку міститься в контролюючому органі, тобто стару адресу. Таким чином платник не ознайомлений із сумою проведених нарахувань податку. Внаслідок чого виникає податковий борг, штрафні санкції, арешт майна.