Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Щодо справляння майнових податків з фізичних осіб у 2023 році

опубліковано 12 травня 2023 о 08:45

Головне управління ДПС у Львівській області нагадує, що земельний податок у 2023 році сплачують власники  земельних ділянок, земельних часток (паїв) та постійні землекористувачі – фізичні особи, а також платники орендної плати - землекористувачі (орендарі) земельних ділянок державної та комунальної власності на умовах оренди.

Податок на нерухоме майно відмінне від земельної ділянки сплачують власники .

Органи місцевого самоврядування самостійно встановлюють ставки майнових податків. Відповідні рішення є доступними на сайті територіальних  громад.

Підставою для нарахування орендної плати за земельну ділянку є договір оренди такої земельної ділянки.

На сайті ДПС України за посиланням tax.gov.ua  розміщено калькулятор для розрахунку податку на майно (земельного податку, податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, а також  ставки податку з розподілом по областях (в залежності від місця знаходження майна).

За чотири місяці 2023 року сформовано 585200 повідомлень - рішень.

З початку травня розпочато вручення платникам повідомлень – рішень з нарахованими сумами податку на майно. Фізичні особи протягом 60 днів з моменту отримання ППР зобов'язані сплатити податки. У разі незгоди платники з оригіналами документів про право власності на майно можуть звернутися до податкового органу для проведення уточнень.

ППР згідно податкового законодавства надсилаються платникам за податковою адресою. Поряд із цим податкова адреса – це інформація внесена до інформаційної бази податкових органів на підставі поданих даних особисто платником. Зустрічаються випадки, коли інформація щодо податкових адрес відрізняється від фактичного місця реєстрації (проживання платника). Внаслідок чого, ППР не потрапляють до платника, але вважаються врученими, а суми нарахованих податкових зобов'язань узгодженими. Виникає недоїмка, а також накладення обтяжень на майно боржника.

Тому наголошуємо, що у разі змін місця реєстрації, Вам необхідно звернутися до податкового органу і подати форму 5 ДР про зміну місця реєстрації.