Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Комунікація триває  

опубліковано 31 травня 2023 о 10:54


Учора відбулося розширене засідання Громадської ради при Головному управлінні ДПС у Львівській області за участю в. о. начальника ГУ ДПС у Львівській області Миколи Никитюка.

У вступному слові керівник податкової служби Львівщини поінформував про роботу служби за 4 місяці 2023 року, а також про підсумки кампанії Декларування доходів, отриманих протягом 2022 року.

Відтак в.о. начальника ГУ ДПС у Львівській області повідомив, що до загального фонду Державного бюджету протягом січня – квітня 2023 року мобілізовано 8 млрд 313,3 млн грн податків і зборів. Порівняно зі січнем-квітнем 2022 роком надходження збільшилисяна 1 млрд 590,4 млн грн, або на 23,7%.

Наповнення місцевих бюджетів є важливим фактором для зміцнення нашої держави у протистоянні із російським агресором. За чотири місяці цього року надходження податкових платежів до місцевих бюджетів становили 9,8 млрд грн. Порівняно з минулим роком вони збільшились майже на 38%, або на 2,7 млрд грн.

У розрізі податків із зборів найбільший приріст припадає на податок з доходів фізичних осіб – плюс 46,1%. Усього в місцеві бюджети поступило 6,95 млрд грн ПДФО, що на 2,2 млрд грн більше, ніж за аналогічний період 2022 року. 

«Як бачимо, спостерігається зростання надходжень з усіх видів податків порівняно з попереднім роком. Це все у першу чергу завдяки сумлінним платникам податків. Бізнес з розумінням ставиться до того, що податки треба платити, особливо у час, коли у країні триває війна», - наголосив Микола Никитюк. 

Далі очільник ГУ ДПС надав інформацію ще з одного питання, яке зараз на слуху – зупинення реєстрації податкових накладних/розрахунків коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних, зауваживши тенденцію, що ця проблема спадає. Щодо ситуації на Львівщині, то за результатами автоматизованого моніторингу ЄРПН, за січень-квітень 2023 року зупинено реєстрацію суб’єктам господарювання, які перебувають на обліку в ГУ ДПС у Львівській області 39 251 податкових накладних/розрахунків коригування на загальну суму схемного ПДВ 1 млрд 119 млн 607 тис гривень, що становить 1 % від загальної кількості поданих на реєстрацію податкових накладних/розрахунків коригування. «Ми робимо все для того, щоб їх було ще менше», - наголосив Микола Никитюк.

Окрім того, в.о. начальника ГУ ДПС у Львівській області Микола Никитюк поінформував про підсумки кампанії Декларування доходів, отриманих протягом 2022 року. Відтак станом на 02.05.2023 року до податкових органів області громадянами подано 11 199 декларацій про майновий стан і доходи, в яких задекларували 4 млрд 466,8 млн гривень доходів, отриманих за минулий рік. Сума самостійно нарахованих податкових зобов’язань з податку на доходи фізичних осіб становить 182 млн гривень, що порівняно з минулим роком на 21,3 млн гривень більше, та з військового збору - 29,1 млн гривень.

Після виступу відбулася відверта конструктивна розмова, під час якої Микола Никитюк відповів на численні запитання членів Громадської ради. 

Йшлося про актуальні питання, які зараз обговорює бізнес-спільнота Львівщини та країни загалом. Зокрема, про те, що було прийнято у першому читанні законопроєкт №8401, за яким можливі відновлення перевірок та скасування пільгової системи оподаткування. Обговорили теми адміністрування податків, податкових навантажень на різні галузі, застосування РРО, податкових сервісів тощо. Наводили приклади роботи податкових органів країн Європи та США. Наголошувалося на необхідності продовження діалогу, проведення спільних зустрічей, круглих столів, на яких обговорювати проблеми, які виникають. Як зауважив голова Громадської ради при Головному управлінні ДПС Володимир Кришталь, у Громадської ради та ГУ ДПС налагодилася добра співпраця і постійно проводяться робочі зустрічі, на яких за участю представників бізнес-середовища розглядають проблемні питання і знаходять шляхи їх вирішення. 

«Ми за продовження комунікації та конструктивної співпраці ДПС Львівщини з інститутами громадянського суспільства  та бізнес-спільнотою. Будемо не лише вирішувати проблемні питання, а діятимемо на випередження, щоб уникнути їх виникнення. Завдання ДПС – адміністрування податків, надходження яких так важливо сьогодні для нашої країни у такий складний час. Ми забезпечуємо сервіс у сплаті податків. Якщо виникають питання – завжди  готові про них почути і разом шукати шляхи, щоб їх вирішити», - зазначив в. о. начальника ГУ ДПС у Львівській області Микола Никитюк.