Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Інформування платників податків Львівщини щодо новацій податкового законодавства

опубліковано 16 червня 2023 о 12:42

Оперативне надання консультацій, роз’яснень з актуальних питань податкового законодавства є важливим в роботі фахівців податкової служби Львівської області.  

Так, в Бродівській ДПІ відбулась зустріч у форматі «круглого столу» начальниці інспекції Ганни Богуцької з представниками бізнес - спільноти з питань ведення бізнесу та новацій законодавства.

Очільниця підкреслила на своєчасності, повноті сплати податків в умовах воєнного стану, погашення заборгованості сум з земельного податку та податку на нерухомість, дотримання суб’єктами господарювання вимог податкового законодавства. Зазначила, що у 2023 році власники або користувачі земельних ділянок вперше сплачуватимуть мінімальне податкове зобов’язання за свої земельні частки (паї) сільськогосподарського призначення. Роз'яснила  особливості порядку застосування РРО/ПРРО при проведенні розрахункових операцій, ведення обліку товарних запасів СГ, забезпечення використання електронних платіжних засобів, заповнення платіжних документів при сплаті платежів, про можливість декларування податкової знижки до 31 грудня цього року.

На завершення зустрічі наголосила  на дотриманні роботодавцями вимог трудового законодавства, зокрема укладення офіційних договорів та виплати заробітної плати у законодавчо встановленому розмірі тощо.

В Буській ДПІ проведено практикум для платників податків щодо особливостей подання звітності онлайн та новацій законодавства.

 Наголошено, що за допомогою сервісу «Електронний кабінет» платники мають можливість подати та переглянути подану звітність, перевірити стан розрахунків з бюджетом, отримати інформацію із загальнодоступних реєстрів. Звернуто увагу на необхідність дотримання вимог трудового законодавства, застосування РРО/ПРРО при здійсненні розрахункових операцій незалежно від виду діяльності та обсягу доходу, на оновлений порядок заповнення платіжок для сплати податків та єдиного внеску від 22.03.2023 №148, тощо.

Фахівцями Яворівської ДПІ на постійній основі проводяться тренінги та практикуми з питань заповнення та подання декларації про майновий стан і доходи з метою отримання податкової знижки. Найбільше питань виникає у платників щодо права на податкову знижку на навчання. 

Податківці нагадують, що здобувач освіти, який навчається в українському закладі дошкільної, позашкільної, загальної середньої, професійної (професійно-технічної) та вищої освіти на контрактній формі навчання, або член його сім’ї першого ступеня споріднення, має право на певну компенсацію вартості освітніх послуг, тобто податкову знижку на навчання, якщо він сплачував кошти на користь цих закладів. Це передбачено п.п.166.3.3 статті 166 Податкового кодексу України.

Податкова знижка надається у поточному році за наслідками попереднього звітного податкового року, тобто календарного року (пункт 166.1.1. статті 166 Податкового кодексу України). Для цього необхідно включно до 31 грудня наступного за звітним податкового року подати річну декларацію з підтверджуючими документами.

В Центрі обслуговування платників Трускавецької ДПІ провели черговий тренінг з платниками податків щодо застосування РРО/ПРРО та правильності подання податкової звітності в електронному вигляді.

Фахівці поінформували платників, що у 2023 році фізичні особи - підприємці другої - четвертої груп, які здійснюють готівкові розрахунки та ті, які здійснюють продаж підакцизної продукції зобов’язані використовувати РРО або ПРРО. Крім цього, суб’єкти господарювання, які здійснюють діяльність у населених пунктах з чисельністю населення більше 25 тис. осіб обов’язково повинні застосовувати ще й платіжні термінали.

Звернуто увагу, що програмний реєстратор розрахункових операцій (ПРРО) можливо зареєструвати через Електронний кабінет. Для цього потрібно за допомогою особистого ключа здійснити вхід до приватної частини Електронного кабінету, який розміщено за посиланням: https://cabinet.tax.gov.ua/login. Здійснити завантаження програмного забезпечення ПРРО з вебпорталу ДПС, яке розміщено у банері “Програмні РРО” за посиланням: https://tax.gov.ua/baneryi/programni-rro/programniy-reestrator-rozrahunkovih-operatsiy/.

Під час тренінгу надано практичну допомогу щодо завантаження програмного забезпечення, необхідного для роботи з ПРРО.

Днями заступник начальника Радехівської ДПІ Стефанія Лелик взяла участь у робочій зустрічі з суб’єктами господарювання, які здійснюють свою діяльність на території Радехівської МТГ. Зустріч проходила під головуванням очільника Радехівської громади Степана Коханчука.

В Радехівській МТГ створено комісію, до складу якої включено представника Радехівської ДПІ, з питань легалізації виплати заробітної плати та зайнятості населення. Під час зустрічі обговорено питання легалізації робочих місць, акцентовано увагу на погашення податкової заборгованості в період дії воєнного стану. Стефанія Лелик зазначила, що  першочерговим є погашення заборгованості з майнових податків, зокрема земельного податку та податку на нерухомість, оскільки податкові надходження в подальшому забезпечать матеріальний аспект потреб громади. 

Також посадовиця роз’ярила основні зміни у податковому законодавстві згідно з вимогами воєнного часу (Закони №2120-ІХ, №2142-IX, №1914-IX, №1946-ІХ, №2260, №2261 тощо); про порядок застосування РРО/ПРРО; переваги використання електронних сервісів ДПС; обов’язковість легалізації трудових відносин; переваги подання звітності в електронному вигляді та використання сервісу Електронний кабінет платника. 

Під час кожної зустрічі з платниками було акцентовано увагу щодо роботи Комунікаційної податкової платформи. Мета якої - новий формат взаємодії з бізнес-спільнотою, громадськістю, та оперативного прийняття управлінських рішень керівництвом ДПС. Для забезпечення зворотного зв'язку працює електронна скринька Комунікаційної податкової платформи - lv.ikc@tax.gov.ua