Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

На Львівщині понад 174 тис. найманих працівників отримують заробітну плату вище 15 тис. гривень

опубліковано 24 серпня 2023 о 11:33

За результатами проведеного аналізу діяльності підприємств з іноземними інвестиціями, зокрема, розміру заробітної плати, слід відмітити сталу тенденцію виплати високого рівня заробітної плати найманим працівникам та постійне підвищення її розміру. Середня заробітна плата на таких підприємствах становить більше 17 000 гривень.

Слід зазначити, що значна частина українського бізнесу, в тому числі фізичні особи – підприємці, відмовились від різного роду схем мінімізації податків, та забезпечили офіційне працевлаштування найманих працівників та виплату офіційної заробітної плати.

На сьогоднішній день, понад 174 тис. найманих працівників (або 36,6 відс. від загальної кількості найманих працівників Львівської області) отримують заробітну плату вище 15 000 гривень.

Все це в сукупності дозволяє забезпечувати надходження до бюджету: податку на доходи фізичних, єдиний внесок та військовий збір. Так, лише за 7 місяців 2023 року надходження ПДФО становлять 16,4 млрд. грн., або зросли на 30 відс. в порівнянні з аналогічним періодом минулого року, або уже надійшло майже, як за весь 2021 рік.

Низка суб'єктів господарювання - роботодавців прагнуть зменшити розмір обов'язкових відрахувань, шляхом зменшення тієї частини заробітної плати, яка підлягає оподаткуванню. Мінімальний розмір заробітної плата, який встановлений законодавством на сьогоднішній день – 6 700 гривень та виплачуючи його найманому працівнику у такому розмірі, або вище на 200 - 300 гривень, фактично працівник на ,,руки'' отримує близько 5 400 гривень за місяць відпрацьованого часу. Так, слід врахувати випадки, коли найманий працівник виконує роботу не повний робочий день чи робота не потребує кваліфікованого досвіду.

Однак, аналізуючи розмір заробітної плати суб'єктів господарювання, які здійснюють виробництво товарів, робіт, послуг, діяльність у сфері громадського харчування, роздрібної та оптової торгівлі, тощо, середня заробітна плата 11 185 найманих працівників (2,3 відс.) становить на рівні 6 700 гривень, 17 388 працівників (3,65 відс.) заробітна плата  - від 6 700 – 6 900 гривень. Ряд роботодавців, виплачують протягом тривалого часу однаковий розмір заробітної плати, проте не відображають у податковій звітності виплату за щорічну відпустку, лікарняні, виплату за понаднормовий, нічний час, тощо.  

Поряд з цим, аналізуючи сайти з пошуку роботи, практично відсутні пропозиції роботодавця з виплатою мінімальної заробітної плати. Заробітна плата яка пропонується при працевлаштуванні, в рази перевищує офіційно відображену у податковій звітності.  

Такий стан справ, для певної категорії найманих працівників є соціальною проблемою, яка повністю залежить від роботодавця. В більшості випадків, найманих працівник отримує заробітну плату на руки та не в змозі перевірити її офіційне нарахування, не бажає вступати в конфлікту ситуацію з роботодавцем. Лише після звільнення, або при виході на пенсію, такий працівників звертається в контролюючі органи з метою притягнення роботодавця до відповідальності.   

На жаль, роботодавці здійснюють діяльність в час російського вторгнення в Україну, з частими та тривалими повітряними тривогами, призивом до ЗСУ найманих працівників, однак, підвищення рівня заробітної плати дозволить забезпечити необхідні видатки державного та місцевого бюджету, а також сектору безпеки та оборони України.

 

Дізнатися детальніше: 

Контакти гарячих ліній ГУ ДПС у Львівській області: https://lv.tax.gov.ua/kontakti// 

Комунікаційна платформа: lv.ikc@tax.gov.ua 

Підписатись на сторінку Фейсбук https://www.facebook.com/tax.lviv 

Приєднатись до офіційного каналу ДПС у Львівській області Телеграм: t.me/tax_service_Lviv 

Повідомити про порушення податкового законодавства можна за допомогою чат-бота «StopViolationBot».