Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Податківці Львівщини тісно співпрацюють з територіальними громадами області

опубліковано 11 вересня 2023 о 09:09

У межах активної роз’яснювальної кампанії новацій податкового законодавства податківці Львівщини проводять зустрічі з представниками територіальних громад області. 

Одним із ключових завдань таких зустрічей є надання роз’яснень щодо порядку застосування суб'єктами господарювання реєстраторів розрахункових операцій при здійсненні готівкових розрахунків.  Особлива увага приділяється використанню платниками РРО та відповідальності за невидачу фіскальних чеків при готівкових розрахунках з 1 жовтня 2023 року. Застосування РРО є обов’язковим для більшості суб’єктів господарювання, окрім спрощенців 1 групи та за певних винятків для роздрібної торгівлі на територіях сіл та селищ.

Зокрема, нещодавно відбулася чергова робоча зустріч начальника Дрогобицької ДПІ Головного управління ДПС у Львівській області Руслана Коржа, заступника начальника Дрогобицької  ДПІ Володимира Мелеха, начальника Дрогобицького  відділу  податків і зборів з фізичних осіб та проведення камеральних перевірок Олега Кручая із першим заступником міського голови м. Дрогобича Романом Бейзиком.   

У ході зустрічі очільник ДПІ Руслан Корж нагадав, що  з 1 серпня 2023 року ввійшов  в дію Закон України від 30 червня 2023 року №3219-IX, яким  відновлено обов’язкову сплату єдиного податку для платників першої та другої групи,  скасовано спеціальний режим оподаткування за ставкою 2%.  

Про новації податкового законодавства йшлося на  нараді з представниками Радехівської територіальної громади, у якій взяла участь начальник Радехівської державної податкової інспекції Головного управління ДПС у Львівській області Руслана Мулявка. Податківиця у своєму виступі особливу увагу приділила Закону України від 30 червня 2023 року №3219-ІХ «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо особливостей оподаткування в період дії воєнного стану» відновлено положення щодо відповідальності суб’єктів господарювання за порушення вимог Закону України “Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг».

Днями начальник Стрийської ДПІ ГУ ДПС у Львівській області Роман Гладій провів зустріч з головою Моршинської територіальної громади Русланом Ільницьким. Під час зустрічі говорили про важливі нововведення до податкового законодавства, передбачені ЗУ № 3219. Серед них - відновлення сплати єдиного податку для платників спрощенців, відповідальності за порушення податкового законодавства, окремих видів перевірок, штрафних санкцій за не проведення розрахункових операцій через РРО/ПРРО тощо. 

Про новації податкового законодавства інформував під час наради з представниками Івано-Франківської ТГ начальник Яворівської державної податкової інспекції Головного управління ДПС у Львівській області Петро Шот. Податківець роз’яснив норми Закону України від 11.04.2023 № 3050 «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо звільнення від сплати екологічного податку, плати за землю та податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, за знищене чи пошкоджене нерухоме майно.  

Особливу увагу під час обговорення приділяли Закону України від 30 червня 2023 року №3219-ІХ, за яким відновлено положення щодо відповідальності суб’єктів господарювання за порушення вимог Закону України “Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг».

Відбулася зустріч заступника начальника Жовківської  ДПІ Головного управління ДПС у Львівській області Віктора Порохняка з представниками Рава-Руської ТГ. На ній податківець інформував про зміни, внесені Законом України № 3219. За словами Віктора Порохняка, основні положення закону повертають обов’язок сплати єдиного податку, фінансову відповідальність за порушення застосування РРО чи ПРРО при готівкових розрахунках, а також частково знімають мораторій на певні види перевірок, які можуть здійснювати контролюючі органи.

Зустрічі з територіальними громадами відбулися і в інших ДПІ Головного управління ДПС у Львівській області. Відзначимо, що податківці завжди готові до конструктивного діалогу, надання всебічної інформаційної підтримки, консультування та роз’яснення нюансів податкового законодавства.