Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Сколівська ДПІ: «гаряча лінія», роз’яснювальні зустрічі, інформаційні візити щодо застосування РРО/ПРРО

опубліковано 21 вересня 2023 о 11:34

У рамках проведення інформаційно-роз’яснювальної кампанії щодо застосування РРО/ПРРО працівники Сколівської ДПІ Головного управління ДПС у Львівській області провели низку заходів для підприємців.

Зокрема, у Сколівській ДПІ відбувся сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія» з питань застосування РРО/ПРРО. На запитання платників податків відповідала заступник начальника Сколівської ДПІ Галина Чобич. 

Податківці провели інформаційно-розяснювальні зустрічі з фізичними особами-підприємцями, які провадять діяльність на території Славської ТГ. Під час спілкування з платниками податків податківцями наголошено, що Законом України від 30 червня 2023 року № 3219 відновлено положення щодо відповідальності суб’єктів господарювання за порушення вимог Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг», зокрема, з 1 жовтня 2023 року у разі встановлення контролюючими органами факту не проведення розрахункових операцій через РРО/ПРРО з фіскальним режимом роботи, будуть застосовуватись фінансові санкції. 

Відбулася зустріч податківців із підприємцями у ТЦ «Універмаг».  Фахівці Сколівської ДПІ під час інформаційних роз’яснень для бізнесу акцентували на необхідності зареєструвати РРО та видавати фіскальні чеки за товар, проданий за готівку.  

«Ця вимога почала діяти з 1 січня 2022 року для усіх суб’єктів господарювання, за винятком платників першої групи спрощеної системи оподаткування. Варто врахувати, що ЗУ № 3219 від 30.06.2023 року з 1 жовтня поточного року передбачає застосування штрафних санкцій за не проведення фіскалізації або проведення її з порушеннями. Розмір цих штрафів залежатиме від кількості порушень, і становитиме від 25%  до 150% вартості товару. Тому податківці рекомендують дотримуватись закону, щоб уникнути відповідальності та зайвих витрат на сплату штрафних санкцій», - зазначають у Сколівській ДПІ. 

Окрім того, податківці завітали  з інформаційним візитом до підприємців, які проводять торгівельну діяльність на території ринку м. Сколе та нагадали їм про обов’язок застосування РРО (касових апаратів) чи програмних РРО у разі проведення готівкових розрахунків. Також інформували про обов’язок застосування платіжних терміналів з 2024 року у населених пунктах понад 5 тисяч осіб. Такий обов’язок вже передбачений з 1 січня 2023 року для торговців, які провадять господарську діяльність у населених пунктах з чисельністю населення понад 25 тис. осіб, а з 1 січня 2024 року у населених пунктах з чисельністю населення від 5 тис. осіб.