Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

В якому вигляді має бути складене підтвердження за цінами, визначеними за принципом «витягнутої руки» та на яку дату воно має бути наявним у платника?

опубліковано 19 жовтня 2023 о 09:57

Головне управління ДПС у Львівській області інформує.

1. Встановлення відповідності умов КО принципу «витягнутої руки» проводиться за методами та процедурами, визначеними п. 39.3 ПКУ.

2. Здійснюється порівняння умов операцій з умовами, що застосовуються між непов'язаними особами у співставних неконтрольованих операціях.

3. Вибір співставних неконтрольованих операцій проводиться з дотриманням вимог щодо зіставлення комерційних та фінансових умов операцій (п. 39.2 ПКУ).

4.  Сума доходів (витрат) вважається підтвердженою за принципом «витягнутої руки», якщо ціна або показник рентабельності перебуває в межах діапазону цін (рентабельності), розрахованого на підставі показників співставних неконтрольованих операцій

5.  Для цілей обґрунтування суми доходів (витрат) платник має задокументувати як сукупність документів або єдиний документ, складений у довільній формі, інформацію, визначену п.п. 39.4.6 ПКУ, в обсязі необхідному для оцінки рівня цін або показника рентабельності принципу «витягнутої руки». Достатнім є обґрунтування за найбільш доцільним методом.

 6. Надається на запит контролюючого органу під час перевірки або відповідно до п. 73.3 ПК.

Додатково звертаємо увагу, що зазначені питання висвітлені в Узагальнюючій податковій консультації щодо застосування окремих положень статті 39 Податкового кодексу України, у тому числі під час коригування фінансового результату до оподаткування на підставі пп. 140.5.4, 140.5.51 та 140.5.6 п. 140.5 ст. 140 Кодексу, яка затверджена наказом Міністерства фінансів України від 14.05.2021 № 266.