Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Нові правила заповнення платіжних інструкцій для сплати податків, зборів та єдиного внеску роз’яснюють податківці Львівщини

опубліковано 30 листопада 2023 о 13:22

Для платників податків Львівщини систематично проводяться консультації щодо нюансів заповнення платіжних інструкцій для сплати податків, зборів та єдиного внеску. Фахівці наголошують, що юридичні особи, фізичні особи – підприємці та громадяни при здійсненні сплати податкових платежів та єдиного внеску заповнюють у платіжній інструкції всі обов’язкові реквізити.
Починаючи з 1 грудня 2023 року при сплаті податків, зборів та єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування заповнення поля платіжної інструкції «Призначення платежу» здійснюється по-новому, виключно у структурованій формі. 
Дата впровадження виключно структурованої форми призначення платіжної інструкції під час сплати податків і зборів є кінцевою та такою, що змінюватись не буде. 
Формування структурованого призначення платежу при сплаті податків і зборів має застосовуватися для платіжних інструкцій на користь Казначейства України (код ID 899 998) із дотриманням наступної структури: код виду сплати (3 знаки), один пробіл, додаткова інформація запису. 
У зв’язку з тим, що згідно з Інструкцією №163 обов’язкові реквізити платіжної інструкції вже містять реквізити «Код платежу» та «Код фактичного платника», то Порядком №148 заповнення у реквізиті «Призначення платежу» платіжної інструкції зазначених реквізитів не передбачено. 
Звертається увага на заповнення реквізиту «Фактичний платник» під час сплати податків, зборів та єдиного внеску на загальнообов’язкове соціальне страхування, а саме: 
1. Під час сплати фізичною особою через касу та/або термінали самообслуговування в обов’язковому порядку вказується інформація про платника, що сплачує податки; 
2. Під час сплати юридичною особою за свої відокремлені підрозділи, представництва повинні зазначити інформацію про підрозділи та представництва як платників податків.