Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Яке майно оподатковується податком на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки

опубліковано 15 грудня 2023 о 08:00

Управління оподаткування фізичних осіб Головного управління ДПС у Львівській області інформує, що фізичні особи сплачують податок за нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, за майно, яке перебувало у власності у 2022 році.

Платником податку є власник (співвласник) нерухомості. Податок сплачується за загальну площу об’єкта нерухомості. Термін сплати податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, становить 60 днів з моменту отримання такого повідомлення-рішення. 

Оподатковується:

-         квартира (квартири), площа якої більше 60 кв.м.;

-         житловий будинок (будинки), площі якого більше 120 кв.м.;

-         якщо у власності є будинок і квартира – більше 180 кв.м.;

-         нежитлові об’єкти – вся загальна площа без пільги.

Сума податку визначена з врахуванням розміру мінімальної заробітної плати на 1 січня 2022 року, який становив 6 500 грн, та ставки податку, яку приймають депутати ради, де знаходиться нерухомість.

У Львівській міській громаді прийнято ставку податку 1,5% від мінімального розміру зарплати, тобто 97.50 грн за кожен надлишковий метр квадратний площі (ухвала ЛМР від 08.07.2021 № 1075).

Якщо платник не згідний зі сумою нарахованого податку, оскаржувати рішення через суд чи до ДПС України немає потреби. Усе можна уточнити набагато простіше, звернувшись до податкового органу за місцем реєстрації з оригіналами документів на право власності на нерухомість.

У разі виявлення розбіжностей між даними контролюючих органів та даними, підтвердженими платниками податку, контролюючий орган проводить перерахунок суми податку і вручає йому нове податкове повідомлення-рішення.