Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Коли можуть відмовити в задоволенні запиту на інформацію

опубліковано 18 грудня 2023 о 08:42

Головне управління ДПС у Львівській області інформує, що перелік підстав для відмови в задоволенні запиту на інформацію надано в статті 22 Закону України від 23 січня 2011 року № 2939-VI «Про доступ до публічної інформації» (далі – Закон № 2939). Зазначений перелік є вичерпним і розширеному тлумаченню не підлягає. А саме, розпорядник інформації має право відмовити в задоволенні запиту в таких випадках: розпорядник інформації не володіє і не зобов'язаний відповідно до його компетенції, передбаченої законодавством, володіти інформацією, щодо якої зроблено запит; інформація, що запитується, належить до категорії інформації з обмеженим доступом відповідно до частини другої статті 6 цього Закону; особа, яка подала запит на інформацію, не оплатила передбачені статтею 21 цього Закону фактичні витрати, пов'язані з копіюванням або друком; не дотримано вимог до запиту на інформацію, передбачених частиною п'ятою статті 19 цього Закону.

Обмеження доступу до інформації здійснюється відповідно до закону при обов’язковому дотриманні сукупності вимог «трискладового тесту», передбачених частиною другою статті 6 Закону № 2939. У разі відмови в наданні інформації необхідно обґрунтувати цю відмову, зазначивши у відповіді якому саме з інтересів загрожує розголошення запитуваної інформації, в чому полягає шкода цим інтересам від її розголошення, чому шкода від оприлюднення такої інформації переважає право запитувача знати цю інформацію. В іншому випадку відмова в наданні запитуваної інформації є необґрунтованою і суперечить нормам Закону № 2939.

Звертаємо увагу на те, що частиною четвертою статті 22 Закону № 2939 встановлено вимоги до оформлення відмови в задоволенні запиту на інформацію, а саме у відповіді обов’язково має бути зазначено порядок оскарження визначений статтею 23 Закону № 2939.