Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Застосування РРО чи ПРРО є обов’язковим при готівкових розрахунках

опубліковано 20 грудня 2023 о 16:03

Змінами до законодавства з 1 жовтня 2023 року відновлено застосування до суб’єктів господарювання санкцій за здійснення готівкових розрахунків у пунктах продажу без використання РРО чи програмного РРО.

За порушення порядку застосування РРО передбачена фінансова санкція у розмірі 100 відсотків вартості проданих з порушеннями товарів (робіт, послуг), а за кожне наступне порушення -150 відсотків.

Для фізичних осіб – підприємців  єдиноподатників, тимчасово, до 31 липня 2025 року, але не пізніше ніж до дати скасування воєнного стану,  фінансова санкція застосовується у розмірі 25 відсотків за перше порушення та 50 відсотків за кожне наступне. Але це не стосується платників ПДВ та ФОП, що здійснюють продаж  підакцизних товарів, технічно складних побутових товарів, що підлягають гарантійному ремонту, лікарських засобів, виробів медичного призначення, ювелірних та побутових виробів з дорогоцінних металів, дорогоцінного каміння.

Крім цього, діючими нормами законодавства припинено дію мораторію, зокрема, на проведення фактичних перевірок, у тому числі і для суб’єктів малого бізнесу.

Про усі ці питання і інші, що стосуються реєстрації та застосування РРО, йшлося на зустрічі з платниками податків у торгово-відпочинковому комплексі «Південний».

Начальник відділу фактичних перевірок Роман Гелон, начальник відділу обліку об’єктів оподаткування, ведення реєстрів та реєстрації за окремими видами податків Андрій Степований, фахівці ГУ ДПС у Львівській області наголосили підприємцям про необхідність застосування реєстраторів розрахункових операцій при отриманні за товари та послуги готівкових коштів, завершення мораторію на проведення фактичних перевірок та розмір фінансових санкцій у разі порушення вимог закону про РРО, порядок реєстрації та використання  РРО та ПРРО.

Податківці відповіли на численні питання підприємців, зокрема, і про ті випадки, коли РРО чи ПРРО можна не застосовувати.

Фотоматеріали по темі

  • Застосування РРО чи ПРРО є обов’язковим при готівкових розрахунках