Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Стосовно оподаткування доходів з надання в оренду квартир

опубліковано 28 березня 2024 о 08:40

Головне управління ДПС у Львівській області інформує, що згідно з п. 164.2 ст. 164 Податкового кодексу України від 02 грудня 2010 року № 2755 – VI із змінами та доповненнями (далі – ПКУ) до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку включається, зокрема, дохід від надання майна в лізинг, оренду або суборенду (строкове володіння та/або користування).

Такий дохід оподатковується податком на доходи фізичних осіб за ставкою 18 відс. та військовим збором – 1,5 відсотка.

Якщо орендарем є фізична особа, яка не є самозайнятою особою, то відповідальним за нарахування та сплату податку до бюджету є платник податку – орендодавець. При цьому він самостійно нараховує та сплачує податок до бюджету в строки, встановлені ПКУ  для квартального звітного (податкового) періоду, а саме: протягом 40 календарних днів, після останнього дня такого кварталу. Сума отриманого доходу, сума сплачених протягом звітного податкового року податків та сума податкового зобов’язання за результатами такого року відображаються у річній податковій декларації про майновий стан і доходи, яку необхідно подати до 1 травня, наступного за звітним.

У разі вчинення нотаріальної дії щодо посвідчення договору оренди об’єктів нерухомості нотаріус зобов’язанийнадіслати інформацію про такий договір контролюючому органу за податковою адресою орендодавця за формою та  спосіб, встановлені Кабінетом Міністрів України. За порушення порядку та/або строків подання зазначеної інформації нотаріус несе відповідальність, передбачену ст. 119 прим. 1 ПКУ. 

Водночас якщо орендарем є фізична особа – підприємець чи юридична особа, то податковим агентом платника податку – орендодавця під час нарахування доходу від надання в оренду об’єктів житлової нерухомості є орендар.

Разом із тим, об’єкт оподаткування визначається виходячи з розміру орендної плати, зазначеної в договорі оренди, але не менше ніж мінімальна сума орендного платежу за повний чи неповний місяць оренди.

Доходи від надання в оренду (суборенду), житловий най (піднайм) нерухомого майна оподатковуються податковим агентом під час їх нарахування (виплати). 

Податковий агент, який нараховує (виплачує, надає) оподатковуваний дохід на користь платника податку, зобов’язаний утримувати податок із суми такого доходу за його рахунок.

 

Контакти гарячих ліній ГУ ДПС у Львівській області: https://lv.tax.gov.ua/kontakti//

Комунікаційна платформа: lv.ikc@tax.gov.ua 

Підписатись на сторінку Фейсбук https://www.facebook.com/tax.lviv

Приєднатись до офіційного каналу ДПС у Львівській області Телеграм: https://t.me/tax_service_Lviv   

Повідомити про порушення податкового законодавства можна за допомогою чат-бота «StopViolationBot».