Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Запитували-відповідаємо

опубліковано 02 квітня 2024 о 09:26

Підприємству платнику прибутку на загальних підставах, за результатами 2022 року нарахували штраф за недотримання квоти по інвалідам  та пеню за несвоєчасну  сплату цього штрафу. У бух обліку включили у витрати 2023 року. Чи потрібно робити коригування фінансового результату на ці суми при формуванні декларації на прибуток за 2023 рік? 

Платники податку на прибуток на загальній системі оподаткування, які застосовують коригувальні різниці, передбачені ПКУ, в Декларації за відповідний звітний період повинні збільшити фінрезультат на суми штрафів і пені, нарахованих органами державної влади (у т. ч. податковим органом) і визнаних у бухобліку. 

Якщо ж платник податку на прибуток використав право, встановлене п.п. 134.1.1 п. 134.1ст. 134 Кодексу для незастосування різниць для коригування фінансового результату дооподаткування, та заявив про це рішення у податковій Декларації, то він має право не збільшувати фінансовий результат до оподаткування на суму штрафів і пені, визначених контролюючим органом.