Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Термін сплати податкового зобов’язання, зазначеного в річній податковій декларації про майновий стан і доходи за 2023 рік

опубліковано 05 червня 2024 о 15:07

Головне управління ДПС у Львівській області нагадує, що фізична особа зобов’язана самостійно до 01 серпня 2024 року сплатити суму податкового зобов’язання, зазначену  в поданій нею  річній податковій декларації про майновий стан і доходи за 2023 рік - п. 179.7 ст. 179 Податкового кодексу України .  

У разі, якщо платник податків не сплачує узгоджену суму грошового зобов’язання протягом строків, визначених ПКУ, такий платник податків притягується до відповідальності у вигляді штрафу. 

Відповідно до п. 124.1 ст. 124 ПКУ, за несплату узгодженої суми грошового зобов’язання з податку на доходи фізичних осіб та військового збору за наслідками поданої річної декларації про майновий стан і доходи у строк до 1 серпня року, що настає за звітним, платник податків притягується до відповідальності у вигляді штрафу у таких розмірах: 

- 5 відсотків погашеної суми податкового боргу при затримці до 30 календарних днів включно, наступних за останнім днем строку сплати суми грошового зобов'язання; 

- 10 відсотків погашеної суми податкового боргу при затримці більше  30 календарних днів, наступних за останнім днем строку сплати суми грошового зобов'язання. 

Ті самі дії, вчинені умисно - тягнуть за собою накладення штрафу в розмірі 25 відсотків від суми несплаченого (несвоєчасно сплаченого) грошового зобов’язання – п.124.2 ст.124 ПКУ. 

Такі ж діяння, вчинені умисно повторно протягом 1095 календарних днів або які призвели до прострочення сплати грошового зобов’язання на строк більше 90 календарних днів, - тягнуть за собою накладення штрафу в розмірі 50 відсотків від суми несплаченого (несвоєчасно сплаченого) грошового зобов’язання -  п.124.3 ст.124 ПКУ. 

Після спливу 90 календарних днів, наступних за останнім днем граничного строку  сплати  податкового зобов’язання, нараховується пеня.