Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Щодо податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, з фізичних осіб

опубліковано 25 червня 2024 о 08:23


Податок на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки нараховується у 2024 році фізичним особам – власникам нерухомості за 2023 рік.

Ставки податку для об’єктів житлової та нежитлової нерухомості встановлюються за рішенням місцевих органів влади, залежно від місця розташування та типів таких об’єктів нерухомості у розмірі, що не перевищує 1,5 відс. розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом  на 1 січня звітного (податкового) року, за 1м.кв.

З інформацією щодо ставок податків, встановлених кожним органом місцевого самоврядування в Україні, можна ознайомитись на офіційному вебпорталі ДПС України.

База оподаткування об’єктів житлової нерухомості, що перебуває у власності фізичної особи – платника податку зменшується для квартир – на 60 м.кв., для житлових будинків – на 120 кв.м., для різних типів нерухомості , коли у власності квартира та житловий будинок – на 180 кв.м.

Пільги з податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки не надаються на:

- об’єкти, якщо площа такого об’єкта перевищує п’ятикратний розмір неоподатковуваної площі, встановленої податковим кодексом (для квартир – 300 кв.м., для житлових будинків – 500 кв.м.)

- на об’єкти, що використовуються іх власниками з метою одержання доходів (здавання в оренду, лізинг, позичку, використовуються у підприємницькій діяльності).

База оподаткування об’єктів житлової та нежитлової нерухомості, в тому числі їх часток, які перебувають у власності фізичних осіб, обчислюється контролюючим органом на підставі даних Державного реєстру речових прав на нерухоме майно. Передача зазначеної інформації здійснюється на центральному рівні між Мін’юстом і ДПС в електронній формі комунікаційними каналами зв’язку.

 

 

 

 

 

Контакти гарячих ліній ГУ ДПС у Львівській області: https://lv.tax.gov.ua/kontakti//

Комунікаційна платформа: lv.ikc@tax.gov.ua 

Підписатись на сторінку Фейсбук https://www.facebook.com/tax.lviv

Приєднатись до офіційного каналу ДПС у Львівській області Телеграм: https://t.me/tax_service_Lviv   

Повідомити про порушення податкового законодавства можна за допомогою чат-бота «StopViolationBot».