Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Податківці нагадують про необхідність сплатити податок на нерухоме майно

опубліковано 12 серпня 2024 о 14:01

У Львівській області близько 120 тис. громадян мають борг із податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки. Загалом, за інформацією управління оподаткування фізичних осіб Головного управління ДПС у Львівській області, цьогоріч сформовано 299 повідомлень-рішень про сплату цього податку.

Нагадаємо, що оподаткуванню податком на нерухоме майно  підлягають квартири площею понад 60 кв.м, будинки – понад 120 кв.м та нежитлова нерухомість (незалежно від площі).

Податкові повідомлення-рішення про нарахування суми податку на нерухоме майно надсилаються платникам за їхньою податковою адресою. Проте, як зазначають в управлінні оподаткування фізичних осіб ГУ ДПС у Львівській області, податкова адреса здебільшого відрізняється від фактичного місця реєстрації. Інформацію щодо податкової адреси (її зміни) платник зобов’язаний подавати до контролюючого органу самостійно, проте громадяни рідко коли цього дотримуються. 

Таким чином податкові повідомлення-рішення надсилаються за адресою, де платники не проживають, унаслідок чого утворюється борг, виникають штрафні санкції та обтяження на майно боржників. На сьогодні близько 120 тис. громадян мають борг з податку на нерухоме майно.
Податківці інформують, що фізичні особи, які володіють майном, можуть ознайомитися з проведеними нарахуваннями також в особистому Електронному кабінеті, вхід до якого здійснюється за адресою: https://cabinet.tax.gov.ua , а також через мобільний застосунок «Моя податкова». 

 

Довідково.

Відповідно до пп. 266.10.1 п. 266.10 ст. 266 Податкового кодексу України, податкове зобов’язання за звітний рік з податку на нерухоме майно сплачується фізичними особами протягом 60 днів з дня вручення податкового повідомлення – рішення.