Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Податківці разом із представниками Львівської ОДА та органів місцевого самоврядування обговорили проблемні питання адміністрування майнових податків

опубліковано 09 липня 2024 о 14:44

Сьогодні у приміщенні Головного управління ДПС у Львівській області представники Львівської ОДА, ГУ ДПС у Львівській області та органів місцевого самоврядування напрацьовували шляхи вирішення проблемних питань з адміністрування майнових податків. 

Львівську ОДА на зустрічі представляли директор департаменту фінансів Олег Демків, його заступник Іван Нос, начальник відділу доходів та економічного аналізу Сергій Ковпак, начальник управління з питань цифрового розвитку ЛОДА Максим Столярчук. Також були присутні заступник Червоноградського міського голови Тарас Тирко, начальники фінансових відділів/управлінь Жовківської, Комарнівської, Мостиської та Червоноградськоьї міських рад, Новояричівської, Славської селищних рад. 

Від Головного управління ДПС У Львівській області на нараді були присутні начальник управління оподаткування фізичних осіб Володимир Коваль, начальник управління податкових сервісів Тетяна Ризванюк, заступник начальника управління по роботі з податковим боргом  Роксолана Сапрука, а також представники юридичного управління та управління інформаційної взаємодії.  

Директор департаменту фінансів ЛОДА Олег Демків наголосив на важливості надходжень майнових податків до бюджетів територіальних громад.

Начальник управління оподаткування фізичних осіб ГУ ДПС у Львівській області Володимир Коваль поінформував, що у 2024 році працівники управління оподаткування фізичних осіб сформували 299 тис. податкових повідомлень-рішень, що на 61,2 тис. ППР більше, ніж у 2023 році у зв’язку зі збільшенням бази оподаткування.

Податкове повідомлення-рішення про нараховані суми податку надсилались платникам за їх податковою адресою. Проте, податкова адреса здебільшого відрізняється від фактичного місця реєстрації. Інформацію щодо податкової адреси (її зміну) платники зобов’язані подавати до контролюючого органу самостійно, проте ця норма рідко коли дотримується громадянами.

Таким чином ППР надсилаються за адресою де платники не проживають, внаслідок чого утворюється борг, виникають штрафні санкції та обтяження на майно боржників.

«На сьогодні близько 120 тис. громадян мають борг з податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, загальна сума якого перевищує 409 млн. грн., тобто фактично 70 відс. річних нарахувань», - зазначила заступник начальника управління по роботі з податковим боргом  Роксолана Сапрука.

Водночас начальник управління податкових сервісів Тетяна Ризванюк зауважила, що сьогодні існує кілька альтернативних, але більш ефективних джерел отримання інформації щодо проведених нарахувань податку на нерухоме майно відмінне від земельної ділянки, наявного податкового боргу, сплати, зокрема, зареєструвавши: електронний кабінет платника податків, застосунок «Моя податкова», «info-tax». «Використання цих сервісів є  доступно», - підкреслила Тетяна Ризванюк. 

Начальник управління з питань цифрового розвитку ЛОДА Максим Столярчук зазначив, що розробляється спеціальний додаток, який дасть можливість платникам самостійно, в онлайн режимі відображати майно громадян, придбане до 2013 року. Це, відповідно, унеможливить неточності (помилки) з нарахування податку у випадку, якщо такі є. 

«У 2024 році нараховано 595 млн. гривень податку за нерухоме майно. Упродовж першого півріччя цього року до місцевих бюджетів вже надійшло 227 млн гривень. Очікуємо, що все, що ми нарахували, надійде до місцевих бюджетів. Зараз долучаємо територіальні громади до роботи для  інформування громадян щодо нарахованих сум», - резюмував Володимир Коваль.

У підсумку наради вирішили провести наступну зустріч у жовтні, на якій розглянуть результати проведеної роботи з вирішення проблемних питань. 

Фотоматеріали по темі

  • Податківці разом із представниками Львівської ОДА та органів місцевого самоврядування обговорили проблемні питання адміністрування майнових податків