Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

У фокусі уваги – актуальні питання: у податковій Львівщини відбувся онлайн-семінар для платників щодо МПЗ

опубліковано 12 квітня 2024 о 12:50

«Мінімальне податкове зобов’язання: суб’єкти сплати, механізм розрахунку». Такою була тема онлайн-семінару, який організували для платників податків у Головному управлінні ДПС у Львівській області. 

Під час заходу заступник начальника відділу адміністрування податків з громадян та осіб, які провадять незалежну професійну діяльність управління оподаткування фізичних осіб Лілія Афанасенко надала ґрунтовні роз’яснення стосовно поняття МПЗ, навела приклади розрахунку та сплати МПЗ  для фізичних осіб.

Зокрема, Лілія Афанасенко повідомила, що Законом України від 30 листопада 2021 року № 1914 «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень» для платників податків – фізичних осіб, у яких у власності та/або користуванні (оренді, суборенді, емфітевзисі, постійному користуванні) є земельні ділянки, віднесені до сільськогосподарських угідь, введено поняття мінімального податкового зобов’язання (далі – МПЗ). 

МПЗ - це мінімальна величина податкового зобов’язання із сплати податків, зборів, платежів, контроль за справлянням яких покладено на контролюючі органи, пов’язаних з виробництвом та реалізацією власної сільськогосподарської продукції та/або з власністю та/або користуванням (орендою, суборендою, емфітевзисом, постійним користуванням) земельними ділянками, віднесеними до сільськогосподарських угідь, розрахована відповідно до ПКУ. Сума мінімальних податкових зобов’язань, визначених щодо кожної із земельних ділянок, право користування якими належить одній юридичній або фізичній особі, у тому числі фізичній особі - підприємцю, є загальним мінімальним податковим зобов’язанням. 

Головне управління ДПС  у Львівській області завжди відкрите до діалогу та конструктивної взаємодії з громадськістю та бізнес-спільнотою і використовує різні формати спілкування та платформи.