Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

На зв’язку - ,,гаряча лінія”

опубліковано 28 липня 2020 о 10:56

Під час чергового сеансу телефонної ,,гарячої лінії” на запитання платників податків відповідала заступник начальника управління - начальник відділу адміністрування податків і зборів з фізичних осіб Червоноградського управління Головного управління ДПС у Львівській області Надія Дячук.

Чи застосовуються штрафні санкції за порушення законодавства по єдиному внеску у зв’язку з проведенням заходів, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню коронавірусної хвороби?

У зв’язку з проведенням заходів, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню коронавірусної хвороби, тимчасово, у періоди з 01 по 31 березня 2020 року по останній календарний день місяця (включно), в якому завершується дія карантину, встановленого Кабінетом Міністрів України на всій території України з метою запобігання поширенню на території України коронавірусної хвороби (COVID-19):

не застосовуються штрафні санкції за несвоєчасну сплату (несвоєчасне перерахування) єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування (далі – єдиний внесок), неповну сплату або несвоєчасну сплату суми єдиного внеску одночасно з видачею сум виплат, на які нараховується єдиний внесок (авансових платежів), несвоєчасне подання звітності до контролюючих органів не нараховується пеня, а нарахована пеня за ці періоди, підлягає списанню.

Чи може контролюючий орган надати фізичній особі довідку про те, що така особа не зареєстрована як фізична особа - підприємець?

Надання органами ДПС довідок про наявність у фізичної особи статусу підприємця чинними нормативно-правовими актами не передбачено.

Забезпечення ведення Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців та громадських формувань (далі – ЄДР) та надання відомостей з нього належить до повноважень суб’єктів державної реєстрації

Розпорядником ЄДР є Міністерство юстиції України, яке запровадило он-лайн сервіс отримання відомостей з ЄДР через офіційний веб-сайт за адресою: https://usr.minjust.gov.ua

Які відомості повинна містити довідка про доходи ФО, яка надається податковим агентом, з метою заповнення податкової декларації про майновий стан і доходи для реалізації права на застосування податкової знижки?

 Враховуючи те, що затвердженої форми довідки про доходи, яку повинні надавати податкові агенти на вимогу платника податків, нормами чинного законодавства не передбачено, то довідка надається у довільній формі, в якій, крім загальної інформації про фізичну особу (П. І. Б, реєстраційний номер облікової картки, період роботи), зазначається обов’язково наступна інформація:
 - сума нарахованого оподатковуваного доходу (помісячно та загальною сумою);

 - розмір та сума податкової соціальної пільги;

 - сума нарахованого та утриманого податку на доходи фізичних осіб.

Чи можна заяву про реєстрацію програмного РРО подати через Єдине вікно подання електронної звітності?

Заява про реєстрацію програмного реєстратора розрахункових операцій за формою № 1-ПРРО (J/F 1316602) може бути подана у електронній формі через Електронний кабінет або засобами телекомунікацій.

З якої дати зобов’язані застосовувати РРО та/або програмні РРО ФОП – платники ЄП, які здійснюють надання платних послуг у сфері охорони здоров’я та який код виду економічної діяльності відповідає такій діяльності?

Фізичні особи – підприємці – платники єдиного податку, які здійснюють надання платних послуг у сфері охорони здоров’я зобов’язані з 01 січня 2021 року застосовувати реєстратори розрахункових операцій (далі – РРО) та програмні РРО.

Класифікацією видів економічної діяльності ДК 009:2010 передбачено код 86 «Охорона здоров’я».