Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Проведення семінару у Мостиській ДПІ

опубліковано 20 жовтня 2020 о 08:58

У жовтні поточного року фахівці Мостиської державної податкової інспекції Головного управління ДПС у Львівській області провели семінар для фізичних осіб - підприємців.

Під час семінару розглядались актуальні питання адміністрування податків і зборів з фізичних осіб, легалізація заробітної плати та трудових відносин, електронні сервіси ДПС та новації у сфері застосування реєстраторів розрахункових операцій.

Присутнім на семінарі повідомили про внесення змін до Закону України від 14.11.2019 № 294-IX "Про Державний бюджет України на 2020 рік", відповідно до яких встановлено з 1 вересня 2020 року мінімальну місячну заробітну плату 5000,00 гривень.

Звернули увагу, що з 01 вересня 2020 року, у зв`язку з прийняттям нової мінімальної зарплати (5000 грн), мінімальний місячний розмір єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування (далі – ЄВ) складе 1100 гривень (5000 х 22%), максимальна величина бази нарахування ЄВ на 2020 рік – 75000 гривень (5000 х 15).

Податківці нагадали, що з 1 серпня 2020 року до застосування програмних реєстраторів розрахункових операцій (ПРРО)ПРРО можуть перейти за власним бажанням будь-які суб’єкти господарювання, які:

до цього  застосовували класичні РРО і вирішили застосовувати програмні РРО, у тому числі з причини закінчення строку експлуатації класичних РРО або незручностей, пов’язаних із застосуванням класичних РРО, наприклад Інтернет-торгівля;

до цього не застосовували класичні РРО, але досягли обсягів або розпочали діяльність, при яких застосування реєстраторів є обов’язковим, і обрали для застосування не класичний, а програмний РРО;

учасники платіжних систем, які застосовують програмно-технічні комплекси самообслуговування з приймання готівки для подальшого її переказу, які до цього мали вже застосовувати РРО і для яких з 1 серпня будуть посилені вимоги  та встановлено, що використання ПТКС, не переведених у фіскальний режим (не обладнаних переведеними у фіскальний режим РРО та/або ПРРО), забороняється.

Законодавством не встановлено обмежень щодо використання суб’єктом господарювання наряду з класичним  РРО програмного реєстратора розрахункових операцій.

Тобто, суб’єкт господарювання самостійно, виходячи з власних потреб, обирає вид РРО (програмний та/або апаратний) засобами якого здійснюється реєстрація розрахункових операцій відповідно до вимог Закону України від 06.07.1995 року №265/95-ВР «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» із змінами та доповненнями.

Фахівці Мостиської ДПІ звернули увагу присутніх на необхідність скасування реєстрації апаратного РРО у разі, якщо суб’єкт господарювання приймає рішення використовувати ПРРО замість апаратного РРО.