Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

За 9 місяців 2020 року на соціальні виплати перераховано 1127,5 млн гривень

опубліковано 20 жовтня 2020 о 10:26

Саме таку суму єдиного внеску спрямовано на казначейські рахунки за січень-вересень поточного року платниками Городоцького, Мостиського, Яворівського та Пустомитівського районів. Із загальної суми надходжень єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування (далі – ЄВ).

Завдяки своєчасній сплаті єдиного внеску мешканці районів отримують пенсії, виплати на випадок безробіття, нещасних випадків чи  професійних захворювань. Саме тому фахівцями Городоцького відділу податків і зборів з фізичних осіб управління податкового адміністрування Головного управління ДПС у Львівській області значна увага приділяється контролю за дотриманням роботодавцями законодавчих норм щодо оплати праці, вживаються заходи щодо детінізації трудових відносин, додержання державних мінімальних гарантій в оплаті праці та погашення заборгованості із заробітної плати, проводиться роз'яснювальна робота.

Нагадуємо, що з 01 вересня 2020 року у зв`язку з прийняттям нової мінімальної зарплати (5000 грн) мінімальний місячний розмір ЄВ складає 1100 гривень (5000 х 22%), максимальна величина бази нарахування ЄВ на 2020 рік – 75000 грн (5000 х 15).

Відповідно до частини восьмої ст. 9 Закону України від 8 липня 2010 року № 2464-VI «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» зі змінами та доповненнями платники  ЄВ – роботодавці зобов’язані сплачувати ЄВ, нарахований за календарний місяць, не пізніше 20 числа наступного місяця, крім гірничих підприємств, які зобов’язані сплачувати ЄВ, нарахований за календарний місяць, не пізніше 28 числа наступного місяця.

При цьому, під час кожної виплати заробітної плати, на суми якої нараховується ЄВ, одночасно з видачею зазначених сум роботодавці зобов’язані сплачувати нарахований на ці виплати ЄВ у розмірі, встановленому для таких платників (авансові платежі).

Фізичні особи - підприємці, в тому числі ті, які обрали спрощену систему оподаткування, особи, які провадять незалежну професійну діяльність,  члени фермерського господарства, якщо вони не належать до осіб, які підлягають страхуванню зобов'язані сплачувати єдиний внесок, нарахований за календарний квартал, до 20 числа місяця, що настає за кварталом, за який сплачується єдиний внесок.

Порядок нарахування і сплати ЄВ затверджено наказом Міністерства фінансів України від 20.04.2015 № 449 «Про затвердження Інструкції про порядок нарахування і сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» (далі – Інструкція № 449).

Згідно з п. 12 розд. ІV Інструкції № 449 у разі якщо останній день строків сплати ЄВ, зазначених у Інструкції № 449, припадає вихідний, святковий або неробочий день, останнім днем таких строків сплати ЄВ вважається перший робочий день, що настає вихідним, святковим або неробочим днем.