Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Своєчасна сплата єдиного соціального внеску гарантує громадянам право на соціальний захист

опубліковано 20 жовтня 2020 о 15:24

На цьому зробила акцент начальник Львівського відділу податків і зборів з фізичних осіб управління податкового адміністрування Щур Наталія під час брифінгу для представників засобів масової інформації.

Право громадян на соціальний захист, зокрема, на соціальні виплати на випадок безробіття, нещасних випадків чи професійних захворювань, гідне пенсійне забезпечення гарантує своєчасна сплата єдиного соціального внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування (далі ЄСВ).

На жаль, є такі платники податків, які протягом тривалого періоду не сплачують єдиний внесок. Це перешкоджає економічному розвитку регіону. Роботодавці, не виконуючи норми Закону, не лише порушують платіжну дисципліну, спричиняючи нестачу коштів для виплати пенсій нинішнім пенсіонерам, а і позбавляють осіб, які у них працюють, права на соціальний захист при настанні страхового випадку.

Із внесенням змін до законодавства про пенсійне забезпечення вагомого значення набув страховий стаж. Саме наявність необхідних років страхового стажу визначає право особи на пенсійне забезпечення. За нормами Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування», у страховий стаж для вирахування розміру пенсії включаються періоди, за які щомісяця сплачені страхові внески в сумі, не меншій мінімального страхового внеску. Тільки після повного розрахунку роботодавця, ці місяці будуть зараховані до страхового стажу застрахованої особи.

Період, за який наявна заборгованість з єдиного соціального внеску, не буде зарахованим до страхового стажу до повного погашення боргу.

Слід звернути увагу громадян на такий важливий аспект: законодавством не передбачено механізму, яким працівник міг би, навіть як би хотів, самостійно сплатити заборговану по його зарплатні суму ЄСВ. Це може зробити лише роботодавець в однакових частках для усіх робітників підприємства.

На противагу найманим працівникам, за яких сплачує ЄСВ та звітує роботодавець, підприємцям необхідно самостійно дбати про зарахування періоду діяльності до страхового стажу щоб не позбавити себе майбутньої пенсії та інших соціальних гарантій.