Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Про застосування програмних РРО йшлося під час проведення сеансу телефонного зв’язку «гаряча лінія» в Трускавецькій ДПІ

опубліковано 19 лютого 2021 о 08:37

Про застосування програмних реєстраторів розрахункових операцій (далі – програмних РРО, ПРРО) спілкувалися під час сеансу телефонного зв’язку «гаряча лінія», нещодавно проведеного в Трускавецькій ДПІ Головного управління ДПС у Львівській області. На питання, пов’язані із запровадженням програмних РРО відповідала начальниця Трускавецької ДПІ Олександра Яворська.

Пропонуємо найбільш цікаві питання, які обговорювались під час заходу.

Як здійснюється програмування найменування товарів (послуг) в ПРРО?

Програмування товарів/послуг в ПРРО здійснюється суб’єктом господарювання/оператором (касиром) самостійно шляхом додавання товарів/послуг або шляхом імпорту даних переліку, який формується згідно з інструкцією користувача ПРРО.

Яким чином для суб’єкта господарювання підтверджуватиметься факт передачі даних від ПРРО до фіскального сервера?

Факт передачі реєстраційної заяви, повідомлень про виявлення несправності ПРРО, відкриття зміни, підтверджується отриманням відповідних квитанцій від фіскального сервера. Передача розрахункового документа та фіскального звітного чека підтверджується отриманням фіскального номера, що присвоюється цим документам фіскальним сервером.

Який порядок видачі ліцензії на роздрібну торгівлю алкогольними напоями суб’єктам господарювання, які використовують програмні РРО?

Ліцензія на право роздрібної торгівлі алкогольними напоями видається органами ліцензування, якими відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 05.08.2015 № 609 є територіальні органи ДПС. Для отримання такої ліцензії суб’єкт господарювання подає до органу ліцензування за місцем провадження діяльності заяву про видачу ліцензії на роздрібну торгівлю алкогольними напоями у довільні формі. У заяві зазначає перелік програмних РРО, які знаходяться у місці торгівлі, їх фіскальні номери, дату реєстрації ПРРО в контролюючому органі та назву моделі ПРРО. 

 Чи продовжене тестування безкоштовних програмних рішень ДПС, а саме – програмних РРО?

З 01.01.2021 та з 01.04.2021 розширюється коло суб’єктів господарювання для яких відповідно до Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій» та Податкового кодексу України настає обов’язок щодо застосування РРО та/або ПРРО.

Суб’єкти господарювання, які застосовуватимуть ПРРО вперше, можуть долучитись до тестування (вивчення роботи) безкоштовних програмних рішень ПРРО із застосуванням електронних ключів тестових платників. 

 Розкажіть про умови реєстрації РРО/ПРРО для ФОП, який надає послуги з використанням інтернет-ресурсу із власної квартири.

У разі, якщо місце проживання фізичної особи-підприємця є місцем, де провадиться підприємницька діяльність, або воно пов’язане із здійсненням підприємницької діяльності, то ФОП відповідно до вимог пункту 63.3 статті 63 Податкового кодексу України має подати повідомлення про об’єкти оподаткування або об’єкти, пов’язані з оподаткуванням, повідомивши про місце проживання як про об’єкт оподаткування, після чого на такий об’єкт може бути зареєстроване РРО та/або ПРРО. 

 Чи необхідно скасовувати апаратний РРО та реєструвати програмний?

Законодавчо не встановлено обмежень щодо використання суб’єктом господарювання наряду з апаратним програмного РРО. Суб’єкт господарювання самостійно, виходячи з власних потреб, обирає вид РРО (програмний та/або апаратний), засобами якого має намір здійснювати реєстрацію розрахункових операцій. У разі, якщо суб’єкт господарювання приймає рішення використовувати програмний РРО замість апаратного, реєстрацію апаратного РРО необхідно скасувати.