Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Про проведення практикумів для фізичних осіб щодо отримання довідки про доходи через Електронний кабінет платника

опубліковано 22 лютого 2021 о 10:58

Фахівцями Червоноградської ДПІ ГУ ДПС у Львівській області у другій декаді лютого ц.р. проведено практикуми для фізичних осіб – платників податків щодо отримання довідки про доходи через Електронний кабінет платника.

Під час проведених практикумів присутнім наголошено, про переваги користування Електронним кабінетом платника, зокрема, можливість отримати швидко та якісно послуги від державної податкової служби не покидаючи дому чи офісу.

Фізичним особам, які звернулися в Червоноградську державну податкову інспекцію для того щоб отримати «довідку про доходи» у рамках кампанії декларування доходів громадян та електронного декларування доходів державних службовців за 2020 рік повідомлено про можливість отримання за допомогою «Електронного кабінету» відомостей з Державного реєстру фізичних осіб - платників податків про суми виплачених доходів та утриманих податків в електронному вигляді з використанням електронного цифрового підпису (ЕЦП), а також можливість підготувати, заповнити та надіслати в електронному вигляді до контролюючих органів декларацію про майновий стан і доходи.

В розділі «ЕК для громадян» Електронного кабінету для отримання відомостей про доходи слід обрати «Запит про суми виплачених доходів».

«Запит щодо отримання відомостей з Державного реєстру фізичних осіб - платників податків про суми/джерела виплачених доходів та утриманих податків в електронному вигляді» (F1301802) для отримання відомостей за 2020 рік слід надсилати не раніше 22 лютого 2021 року.

Запит формується фізичними особами - платниками податків з використанням електронного цифрового підпису фізичної особи будь-якого кваліфікованого надавача електронних довірчих послуг.

Вхід до «Електронного кабінету» здійснюється за адресою: http://cabinet.tax.gov.ua, а також через офіційний веб-портал Державної податкової служби України https://tax.gov.ua. Це сервіс, який обслуговує Державна податкова служба. Щоб ним скористатися, немає потреби встановлювати додаткове програмне забезпечення, для цього достатньо лише скористатися електронним підписом.

Отримати кваліфікований електронний підпис можливо не лише у Кваліфікованого надавача ЕДП ІДД ДПС, а й звернувшись до будь-яких інших кваліфікованих надавачів електронних довірчих послуг, перелік яких розміщено на сайті центрального засвідчувального органу Міністерства цифрової трансформації України (czo.gov.ua) у розділі «Довірчі послуги».

Зокрема, безкоштовно в АЦСК ДПС УКРАЇНИ, один з них знаходиться в м.Львові, вул. Стрийська, 35, каб.136 (послуга надається за попереднім записом) або в банківських установах та організаціях. Враховуючи те, що в часі карантину, ми обмежуємо свої перебування у людних місцях, то кожен у кого є рахунок у ПриватБанку може скористатися його центром сертифікації ключів для отримання ЕЦП в режимі онлайн.

Після входу до «Електронного кабінету» необхідно:

ввійти до його приватної частини обравши відповідного надавача електронних довірчих послуг;

обрати особистий електронний ключ, вибравши відповідний файл з електронного носія, або у відповідному каталозі на персональному комп’ютері;

вказати пароль захисту та натиснути «Зчитати». Після того, як ключ буде успішно завантажено, натиснути «Увійти».

У запропонованій формі Запиту необхідно заповнити всі поля виділені блакитним кольором.

Слід зазначити, що фізичні особи - платники податків, які отримали паспорт нового зразка, де вказано лише номер паспорта (серія відсутня), при заповненні поля «Реквізити паспортного документа» Запиту зазначають лише номер паспорта.

Після заповнення необхідно натиснути «Підписати та надіслати» або «Зберегти чернетку» та «Підписати та надіслати». Якщо при заповненні Запиту були допущені помилки або не заповнено всі обов’язкові реквізити, система вкаже на «Помилки», виділивши рожевим кольором відповідні поля. Необхідно виправити помилки та знову натиснути «Підписати та надіслати». Процедура підпису така ж сама, як і процедура входу в особистий кабінет. Далі система запропонує обрати спосіб отримання інформації. Наприклад: «Електронний кабінет».

Відправлений Запит можна переглянути у розділі «Вхідні/вихідні документи» в приватній частині особистого кабінету. Після обробки Запиту до особистого Електронного кабінету надходить повідомлення (відповідь на Запит). Натиснувши на це повідомлення відкривається інформація про суми виплачених доходів та утриманих податків з Державного реєстру фізичних осіб - платників податків, яка замовлялася. Інформацію можна переглянути, зберегти або надрукувати.

Також Червоноградська ДПІ ГУ ДПС у Львівській області нагадує, що відомості про суми отриманих доходів та суми сплачених податків в електронному вигляді надаються починаючи з 1 кварталу 1998 року за будь-які п’ять років (запит формується поквартально).