Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Черговий сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія» в Кам’янка-Бузькій ДПІ ГУ ДПС у Львівській області

опубліковано 23 лютого 2021 о 13:24

Нещодавно відбувся сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія» у Кам’янка-Бузькій ДПІ Головного управління ДПС у Львівській області. На питання платників відповідала  CДІ Кам’янка-Бузької ДПІ ГУ ДПС у Львівській області Ольга Сокирко.

Наводимо найбільш цікаві запитання та відповіді на них.

Які види доходів зобов’язані задекларувати громадяни?

Обов’язок  подати Податкову декларацію про майновий стан і доходи виникає у громадян, які протягом 2020 року отримували:

 - доходи не від податкових агентів, тобто, від інших фізичних осіб, які не зареєстровані як самозайняті особи (не є підприємцями або особами, які провадять незалежну професійну діяльність) - це доходи від надання в оренду власного рухомого або нерухомого майна, продажу власного майна, надання платних послуг (репетитор, гувернантка, прибиральниця), тощо;

 - доходи, які не підлягали оподаткуванню при виплаті, але які не звільнені від оподаткування;

 - іноземні доходи;       

 - спадщину чи подарунки від осіб, які не є членами сім’ї першого та другого ступенів споріднення;

 - в інших випадках, передбачених законодавством.

Куди слід подавати декларацію?

У  разі проживання не за місцем реєстрації,  подати річну податкову декларацію про майновий стан і доходи слід до контролюючого органу за місцем реєстрації (прописки). Якщо  громадянин знявся з реєстрації за попередньою адресою та ще не зареєструвався на момент подачі декларації за іншою, декларацію слід подати до територіального органу ДПС за   попередньою податковою адресою.

Яким способом платники податків можуть подати декларацію?

Платники податків можуть подати декларацію в  один з таких способів:

- особисто за місцем своєї податкової адреси або уповноваженою на це особою;

- надіслати поштою з повідомленням про вручення та з описом вкладення -  зробити це необхідно за п’ять днів до закінчення граничного строку;

- в електронному вигляді  - через Електронний кабінет платника.

На офіційному вебпорталі ДПС  в Електронному кабінеті у розділі «ЕК для громадян» створено електронний сервіс «Декларація про майновий стан і доходи». Цей сервіс дає змогу заповнити декларацію та  надіслати її до контролюючого органу в електронному вигляді з копіями первинних документів, зокрема, для отримання податкової знижки.

Граничним терміном вважається остання година дня, в якому спливає строк подання.

Які граничні строки подання декларації?

Декларація подається:

- громадяни, які зобов’язані згідно з ПКУ подати податкову декларацію, і особи, які проводять незалежну професійну діяльність, подають декларацію до 1 травня року, що настає за звітним. Останнім днем подання декларації для них є 30.04.2021 року;

- ФОП які перебувають на загальній системі оподаткування у декларації поряд з доходами від підприємницької діяльності мають зазначити інші доходи з джерел їх походження з України, та іноземні доходи. Останнім днем подання декларації для них є 09.02.2021 року. (термін поданняї декларації- протягом 40 календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного (податкового) року)

- фізичні особи-платники податків-резиденти, які виїжджають за кордон на постійне місце проживання, подають декларацію не пізніше 60 календарних днів, що передують виїзду; 

- з метою реалізації права на податкову знижку декларація подається по 31 грудня включно року, що настає за звітним. Останнім днем подання декларації  є 31.12.2021 року.

Якщо  останній день строку подання Декларації припадає на вихідний або святковий день, то останнім днем строку вважається операційний (банківський) день, що настає за вихідним або святковим днем.

Яка відповідальність за несвоєчасне подання податкової декларації про майновий стан і доходи

Відповідно до п. 179.1 ст. 179 Податкового кодексу України (далі – ПКУ) платник податку на доходи фізичних осіб зобов’язаний подавати річну податкову декларацію про майновий стан і доходи відповідно до норм ПКУ.

Статтею 111 ПКУ визначено, що за порушення законів з питань оподаткування та іншого законодавства, контроль за дотриманням якого покладено на контролюючі органи, застосовуються такі види юридичної відповідальності, як фінансова, адміністративна та кримінальна. Фінансова відповідальність застосовується у вигляді штрафних (фінансових) санкцій (штрафів) та/або пені.

Так, несвоєчасне подання платником податків або іншими особами, зобов’язаними нараховувати і сплачувати податки та збори, податкових декларацій (розрахунків), а також іншої звітності, обов’язок подання якої до контролюючих органів передбачено ПКУ, тягне за собою накладення штрафу в розмірі 170 гривень за кожне таке неподання або несвоєчасне подання (п. 120.1 ст. 120 ПКУ).

Крім того, відповідно до ст. 164¹ Кодексу України про адміністративні правопорушення за неподання або несвоєчасне подання громадянами декларацій про доходи чи включення до декларацій перекручених даних, наведення обліку або неналежне ведення обліку доходів і витрат, для яких законами України встановлено обов’язкову форму обліку, тягне за собою попередження або накладення штрафу в розмірі від трьох до восьми неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.