Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

«Гаряча лінія» у Дрогобицькій ДПІ: законодавчі новації у запровадженні програмних РРО

опубліковано 24 лютого 2021 о 09:40

Про застосування програмних РРО спілкувалися під час сеансу телефонного зв’язку «гаряча лінія», проведеного в Дрогобицькій ДПІ Головного управління ДПС у Львівській області. На питання, які надійшли під час проведення заходу, відповідав  начальник Дрогобицької ДПІ ГУ ДПС у Львівській області Руслан Корж.

Наводимо найбільш цікаві запитання та відповіді на них.

Розкажіть про програмний реєстратор розрахункових операцій.

Програмний РРО – це програма, яка встановлена на певний пристрій та забезпечує передачу даних до серверу ДПС по кожній операції з приймання готівки чи платежу банківською карткою, а також запис даних до внутрішньої пам’яті пристрою-носія. Таку програму можна встановити на комп’ютер, ноутбук, смартфон, планшет чи певний апарат, комплекс самообслуговування.

Чи потрібно застосовувати додаткові кошти для придбання ПРРО?

Можливість використовувати замість традиційних РРО спеціальні програми,  призначені для реєстрації розрахункових операцій – програмні РРО виникла з  внесенням змін до Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг». Державна податкова служба забезпечує безкоштовне програмне рішення для використання суб’єктом господарювання. Тобто, безкоштовним буде не тільки скачування самої програми, але і її підтримка.

 Як здійснюється програмування найменування товарів (послуг) в прогамному РРО?

Програмування товарів/послуг в ПРРО здійснюється суб’єктом господарювання самостійно шляхом додавання товарів/послуг або шляхом імпорту даних переліку, який формується згідно з інструкцією користувача ПРРО.

Чи можна заяву про реєстрацію програмного РРО подати через Електронний кабінет?

Так, можна Заяву про реєстрацію ПРРО подати через Електронний кабінет. Для цього за допомогою особистого електронного ключа необхідно здійснити вхід до приватної частини Електронного кабінету, знайти та  створити електронний документ за формою №1-ПРРО «Заява про реєстрацію програмного реєстратора розрахункових операцій». Заповнити заяву, зазначивши всі відповідні дані, перевірити на відсутність помилок та направити заяву на обробку. Наступний крок, подання Повідомлення про надання інформації щодо кваліфікованого сертифіката відкритого ключа за відповідною формою. Після успішного завершення даних операцій слід  завантажити програмне забезпечення ПРРО з офіційного вебпорталу ДПС.

Чи може суб’єкт господарювання самостійно створити для себе «Програмний РРО» та використовувати його у своїй діяльності?

Основними законодавчо встановленими вимогами для будь-якого програмного РРО, є забезпечення виконання ним фіскальної функції через фіскальний сервер контролюючого органу та обов’язкове включення ПРРО до реєстру ПРРО. Якщо ці умови виконуються ПРРО, то такий ПРРО може застосовуватись для проведення розрахункових операцій незалежно від того, хто його виробник.

Як можливо перевірити чеки, що видаються програмним РРО?

Пошук чеків, виданих ПРРО, можна здійснити за посиланням: https://cabinet.tax.gov.ua.cashregs/check.

 Як відбувається перереєстрація програмного РРО?

Програмний РРО  слід перереєструвати, якщо станеться зміна найменування суб’єкта (назва юрособи або зміна прізвища, ім’я, по батькові фізособи-підприємця), зміна податкового номера,  зміна найменування господарської одиниці, де використовується ПРРО, зміна адреси господарської одиниці, де використовується ПРРО.

Для цього слід подати ту ж саму заяву, що й при реєстрації – по формі 1-ПРРО, але з позначкою “Перереєстрація”.