Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Радехівська ДПІ ГУ ДПС у Львівській області проінформувала платників, що з 1 березня — нові декларація з ПДВ та податкова накладна

опубліковано 24 лютого 2021 о 16:10

Фахівці Радехівської  ДПІ ГУ ДПС у Львівській області проінформували  платників про те, що  з набранням чинності  Наказу №734 «Про внесення змін до деяких нормативно правових актів МФУ» від 02.12.2020 р. з 1 березня 2021р. нова форма:

- податкової накладної та розрахунку коригування кількісних і вартісних показників до податкової накладної. А також внесено зміни до Порядку заповнення податкової накладної. Зокрема, зазначено, що у рядку "код" ПН зазначається ознака джерела податкового номера відповідно до реєстру, якому належить податковий номер особи:

  • 1 - Єдиний державний реєстр підприємств та організацій України (ЄДРПОУ);

  • 2 - Державний реєстр фізичних осіб - платників податків (ДРФО);

  • 3 - реєстраційний (обліковий) номер платника податків, який присвоюється контролюючими органами (для платників податків, які не включені до ЄДРПОУ);

  • 4 - серія (за наявності) та номер паспорта (для фізичних осіб, які через свої релігійні переконання відмовляються від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків та офіційно повідомили про це відповідний контролюючий орган і мають відмітку у паспорті).

Рядок "код" заповнюється у разі заповнення рядка "Податковий номер платника податку або серія (за наявності) та номер паспорта" податкової накладної.

Також уточнено, що кількість найменувань поставлених товарів/послуг у одній податковій накладній не може перевищувати 99999 позицій (раніше - 9999).

 - податкової декларації з ПДВ з додатками:

Додаток 1. Відомості про суми податку на додану вартість, зазначені у податкових накладних / розрахунках коригування до податкових накладних, не зареєстрованих в Єдиному реєстрі податкових накладних, та про податковий кредит з урахуванням його коригування (Д1)

Додаток 2. Довідка про суму від'ємного значення звітного (податкового) періоду, яка зараховується до складу податкового кредиту наступного звітного (податкового) періоду (Д2)

Додаток 3. Розрахунок суми бюджетного відшкодування (Д3)

Додаток 4. Заява про повернення суми бюджетного відшкодування та/або суми коштів на рахунку у системі електронного адміністрування податку на додану вартість та/або врахування реєстраційної суми платника податку, що реорганізується, в обрахунку реєстраційної суми правонаступника (Д4)

Додаток 5. Розрахунок сум податку на додану вартість, не сплачених суб'єктом господарювання до бюджету у зв'язку з отриманням податкових пільг, та/або показників, відповідно до яких підприємства (організації) належать до підприємства (організації) осіб з інвалідністю (Д5)

Додаток 6. Розрахунок (перерахунок) частки використання товарів/послуг, необоротних активів в оподатковуваних операціях (Д6)

Додаток 7. Заява про допущення продавцем товарів/послуг помилок при зазначенні обов'язкових реквізитів податкової накладної та/або порушення продавцем/покупцем граничних термінів реєстрації в Єдиному реєстрі податкових накладних податкової накладної та/або розрахунку коригування (Д7)

Додаток 8. Розрахунок податкових зобов'язань за операціями, визначеними в статті 161 Закону України "Про державну підтримку сільського господарства України", та питомої ваги вартості сільськогосподарських товарів/послуг (ДС8).

Крім того, внесено зміни  до Порядку заповнення податкової звітності з ПДВ. Зокрема:

  • скасовано додаток 1 до Порядку  „Заява про вибір квартального звітного (податкового) періоду”;

  • у новій редакцій викладено Повідомлення про делегування філіям (структурним підрозділам) права складання податкових накладних та розрахунків коригування;

  • спрощено процедуру заповнення звітності з ПДВ шляхом об’єднання додатків 1 та 5 до декларації з ПДВ та, відповідно, скасування  обов’язку щодо відображення розшифровки податкових зобов’язань платника податку за звітний період у розрізі контрагентів, що заповнюються платниками податку у таблиці 1 додатка 5 до податкової декларації з ПДВ;

  • доповнено додаток 4 до декларації з ПДВ інформацією стосовно відомостей щодо зміни поточного рахунку платника податків, яка, відповідно, дасть змогу уникнути непорозумінь при поверненні суми бюджетного відшкодування у разі зміни поточного рахунку такого платника податку, зазначеного в раніше поданій ним заяві у додатку 4 до  декларації з ПДВ тощо.

- уточнюючого розрахунку податкових зобов'язань з податку на додану вартість у зв’язку з виправленням самостійно виявлених помилок.

Також підкориговано форму розрахунку податкових зобов'язань, нарахованих отримувачем послуг, не зареєстрованим як платник податку на додану вартість, які постачаються нерезидентами, у тому числі їх постійними представництвами, не зареєстрованими платниками податків, на митній території України. Слова "ініціали та прізвище" замінено словами "Власне ім'я ПРІЗВИЩЕ".

 З якої дати слід застосовувати нові форми? 

Цей наказ набере чинності з 1 числа місяця, що настає за місяцем його офіційного опублікування. Наказ було опубліковано в Офіційному віснику від 02.02.2021 р. №8. Відповідно його норми запрацюють з 1 березня. 

Відповідно нові форми податкової накладної і розрахунку коригування ми будемо застосовувати з 1  березня.