Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія» в Трускавецькій ДПІ щодо переваг звітування засобами телекомунікаційного зв’язку

опубліковано 30 квітня 2021 о 13:40

Напередодні в Трускавецькій ДПІ ГУ ДПС у Львівській області відбувся сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія» із начальником Трускавецької ДПІ Олександрою Яворською на тему: «Переваги звітування засобами телекомунікаційного зв’язку, особливості декларування доходів громадян, отриманих у 2020 році». Під час розмови із додзвонювачами обговорено найбільш актуальні питання, пов’язані з поданням звітності в електронному вигляді, декларуванням доходів громадян, термінами та способами подання декларації про майновий стан і доходи (далі – Декларації).

Що необхідно для подання звітів в електронній формі ?

Для подання звітності в електронній формі у режимі онлайн необхідно насамперед отримати електронний цифровий підпис (так званий електронний ключ), який видається Акредитованими центрами сертифікації ключів. На період здійснення заходів, спрямованих на запобігання виникненню та поширенню коронавірусу COVID-19 на території України для отримання у Кваліфікованого надавача електронних довірчих послуг Інформаційно-довідкового департаменту ДПС (далі – Надавач) електронних довірчих послуг (далі – ЕДП) необхідно:

- здійснити попередній запис до відповідного відокремленого пункту реєстрації (ВПР) та підготувати необхідний перелік реєстраційних документів для отримання ЕДП;

- прийти у відповідний ВПР на зазначений час  з оригіналами документів для ідентифікації користувача та передачі необхідних для реєстрації документів. При цьому надання ЕДП здійснюватиметься лише за наявності у клієнтів засобів захисту від респіраторних захворювань.

Чи можна отримати кваліфіковану допомогу при заповненні податкової декларації про майновий стан і доходи у режимі онлайн?

При направленні Декларації засобами електронного зв’язку громадяни можуть скористатися електронним сервісом в «Електронному кабінеті», який передбачає часткове автоматичне заповнення декларації на підставі облікових даних платника, відомостей про доходи та про майно, наявних в податковій.

Інформацію про порядок декларування доходів можна отримати на офіційному вебсайті ДПС України, на сторінці Головного управління ДПС у Львівській областіі, де створено окремий розділ «Деклараційна кампанія — 2021». Тут можна переглянути всі необхідні нормативно-правові акти, знайти форму річної декларації, зразок її заповнення тощо.

Якщо фізична особа є платником єдиного податку, чи можна подати Декларацію на отримання податкової знижки?

Однією з умов отримання права на податкову знижку є те, що загальна сума податкової знижки, нарахована платнику податку в звітному році, не може перевищувати суми річного загального оподатковуваного доходу, нарахованого як заробітна плата (заробітна плата виплачуються у зв’язку з відносинами трудового найму).

Фізична особа – підприємець на загальній системі оподаткування та платник єдиного податку не має право на податкову знижку щодо доходів, одержаних ними від підприємницької діяльності. Право на податкову знижку має тільки фізична особа - підприємець на загальній системі оподаткування та платник єдиного податку, що є найманою особою, виключно до доходів, одержаних протягом року у вигляді заробітної плати.