Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Про особливості декларування доходів громадян, отриманих у 2020 році під час «гарячої лінії» у Дрогобицькій ДПІ

опубліковано 30 квітня 2021 о 11:57

Напередодні в Дрогобицькій ДПІ ГУ ДПС у Львівській області відбувся сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія» із начальником Дрогобицької ДПІ Русланом Коржем щодо особливостей декларування доходів громадян, отриманих у 2020 році.

Пропонуємо найцікавіші питання та відповіді на них.

Чи можна подати декларацію, не відвідуючи податкову у період карантину?

Так, у період карантину Центри обслуговування платників, в тому числі і  Дрогобицької ДПІ працюють із значними обмеженнями. Декларацію про майновий стан і доходи можна надіслати поштою з повідомленням про вручення та з описом вкладення. Таке відправлення необхідно зробити не пізніше ніж за п’ять днів до закінчення граничного строку подання податкової декларації. Проте, в сьогоднішніх умовах краще  подати декларацію в електронній формі, скориставшись Електронним кабінетом. Через електронний сервіс в Електронному кабінеті є можливість сформувати декларацію з вже частково заповненими даними на підставі облікових даних платника, відомостей щодо нарахованих (виплачених) доходів, наявних у Державному реєстрі фізичних осіб – платників податків, та відомостей щодо об’єктів нерухомого (рухомого) майна.

Робота у приватній частині Електронного кабінету здійснюється з використанням кваліфікованого електронного підпису, отриманого у будь-якого Кваліфікованого надавача електронних довірчих послуг.

Чи повинна фізична особа при наданні податкової декларації про майновий стан і доходи надавати довідку про отримані у звітному році доходи з метою використання права на податкову знижку?

На вимогу контролюючого органу, платники податку зобов’язані пред’являти документи і відомості, пов’язані з виникненням доходу або права на отримання податкової знижки, обчисленням і сплатою податку, та підтверджувати необхідними документами достовірність відомостей, зазначених у податковій декларації з цього податку. Враховуючи вищевикладене, фізична особа, яка зобов’язана подавати податкову декларацію про майновий стан і доходи, або має право скористатися податковою знижкою, повинна на вимогу контролюючого органу надати разом із такою декларацією довідку про отримані у звітному році доходи.

Чи має право на податкову знижку фізична особа-підприємець, яка є найманою особою та отримує дохід у формі заробітної плати?

Податкова знижка для фізичних осіб, які не є суб’єктами господарювання, – це документально підтверджена сума (вартість) витрат платника податку – резидента у зв’язку з придбанням товарів (робіт, послуг) у резидентів - фізичних або юридичних осіб протягом звітного року, на яку дозволяється зменшення його загального річного оподатковуваного доходу, одержаного за наслідками такого звітного року у вигляді заробітної плати, у випадках, визначених ПКУ. Право на податкову знижку має фізична особа - підприємець, яка є найманою особою, виключно до доходів, одержаних протягом року у вигляді заробітної плати.

Які терміни подання декларації?

До 30.04.2021 включно – громадяни, які зобов’язані подати податкову декларацію;

до 31.12.2021 включно – громадяни, які мають право на податкову знижку.

Якщо платник податку вирішив надіслати декларацію поштою, здійснити таке відправлення потрібно не пізніше ніж за п’ять днів до закінчення граничного строку подання податкової декларації.

Якщо подавати декларацію в електронній формі - не пізніше закінчення останньої години дня, в якому спливає такий граничний строк.