Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Комісія з питань легалізації виплати заробітної плати та зайнятості населення продовжує свою роботу

опубліковано 16 червня 2021 о 16:02

Нещодавно у приміщенні виконавчого комітету Самбірської міської ради,  під головуванням першого заступника міського голови  Галини Кроляк, відбулося чергове засідання комісії з питань легалізації виплати заробітної плати та зайнятості населення. Засідання комісії проведено за участю представників Державної податкової служби, Пенсійного фонду та структурних підрозділів виконавчого комітету Самбірської міської ради.

На порядок денний було  винесено основні напрямки роботи комісії щодо проведення комісійних обстежень та проведення інформаційно-роз’яснювальної  роботи в процесі зустрічей з підприємцями з питань оформлення трудових відносин, дотримання соціальних гарантій в оплаті праці, підвищення рівня середньої заробітної плати, своєчасної і в повному обсязі сплати ЄСВ та відповідальність за порушення законодавства про працю.

Перший заступник міського голови Галина Кроляк звернула увагу на  роботі комісії щодо детінізації заробітної плати і зайнятості населення з метою виведення із тіні суб’єктів господарювання та наповнення місцевого бюджету. Наголосила, що надалі  слід проводити інформаційно-роз’яснювальну роботу як серед суб’єктів підприємницької діяльності так і серед громадян, про недопустимість виплати та отримання заробітної плати «в конвертах», на дотриманні мінімальних гарантій в оплаті праці, підвищенні її рівня з метою збереження кваліфікованих кадрів, зупинення трудової міграції, а також оформлення трудових відносин з найманою працею.

Начальник відділу з питань праці управління економіки Надія Петрик проінформувала про результати роботи комісії за січень-травень поточного року. Зокрема зазначила, що  не дивлячись на те, що у зв’язку з карантинними заходами в березні-квітні місяці комісія з питань легалізації виплати заробітної плати та зайнятості населення не засідала і не проводила комісійні обстеження в СГД, однак з початку року було організовано та проведено 5 засідань комісії та проведено 31 комісійне обстеження в СГД на предмет легалізації виплати заробітної плати і зайнятості населення, з метою роз’яснювальної роботи та виявлення неоформлених найманих працівників та осіб, які здійснюють діяльність без державної реєстрації.

За результатами комісійних обстежень та внаслідок роз’яснювальної роботи легалізовано (залучено до оподаткування) 153 особи та зареєстрували підприємницьку діяльність 99 фізичних  осіб-підприємців, як суб’єктів господарської діяльності.  Додаткові надходження в місцевий бюджет податку з доходів фізичних осіб і Єдиного податку склали  більше 505,8 тис. грн  та  942,5 тис. грн надходжень ЄСВ.

Підприємці та громадяни отримали від фахівців консультації на актуальні для них запитання з питань оплати праці, оформлення трудових відносин та по нарахуванню і сплаті ЄСВ.

Кожному підприємцю вручено інформаційні листівки щодо превентивних заходів з питань дотримання законодавства про працю, про відповідальність за порушення  законодавства про працю та про обов’язковість своєчасної і в повному обсязі сплати ЄСВ.