Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

У Сокальській ДПІ роз’яснюють громадянам особливості отримання податкової знижки

опубліковано 21 липня 2021 о 10:26

Працівники Сокальської ДПІ Головного управління ДПС у Львівській області проводять робочі зустрічі з платниками податків щодо різних актуальних питань податкового законодавства. Днями начальник Сокальської ДПІ Олена Наумчук  провела тренінг щодо отримання громадянами податкової знижки та переваг подання звітності у режимі онлайн через Електронний кабінет.

Зокрема, платник податку має право включити до податкової знижки у зменшення оподатковуваного доходу платника податку за наслідками звітного податкового року,  фактично здійснені ним протягом звітного податкового року витрати у вигляді суми коштів, сплачених платником податку на користь вітчизняних закладів дошкільної, позашкільної, загальної середньої, професійної (професійно-технічної) та вищої освіти для компенсації вартості здобуття відповідної освіти такого платника податку та/або члена його сім’ї першого ступеня споріднення.

Членами сім’ї фізичної особи першого ступеня споріднення для цілей розд. IV Податкового кодексу України (далі – ПКУ) вважаються її батьки, її чоловік або дружина, діти такої фізичної особи, у тому числі усиновлені.

До податкової знижки включаються фактично здійснені протягом звітного податкового року платником податку витрати, підтверджені відповідними платіжними та розрахунковими документами, зокрема квитанціями, фіскальними або товарними чеками, прибутковими касовими ордерами, що ідентифікують продавця товарів (робіт, послуг) і особу, яка звертається за податковою знижкою (їх покупця (отримувача), а також копіями договорів за їх наявності в яких обов’язково повинно бути відображено вартість таких товарів (робіт, послуг) і строк оплати за такі товари (роботи, послуги).

Копії документів (крім електронних розрахункових документів) надаються разом з податковою декларацією про майновий стан і доходи (далі – податкова декларація), а оригінали цих документів не надсилаються контролюючому органу, але підлягають зберіганню платником податку протягом строку давності, встановленого ПКУ.

Щоб отримати податкову знижку громадянам необхідно подати декларацію до податкових органів за місцем своєї реєстрації в один із наведених способів: особисто або уповноваженою на це особою; засобами електронного зв'язку в електронній формі з дотриманням вимог законів щодо електронного документообігу; надіслати поштою з повідомленням про вручення та з описом вкладення.

Право на податкову знижку надається фізичним особам-резидентам України, які отримують заробітну плату, з якої сплачується податок на доходи фізичних осіб.

Також під час зустрічі Олена Наумчук роз’яснила платникам про переваги користування сервісом ДПС «Електронний кабінет платника». Вона звернула увагу на можливості дистанційного спілкування з податковою службою засобами сервісів «InfoTAX»», на  використання таких інформаційних ресурсів ДПС України, як: Facebook, Telegram-канал.

Також повідомила, що у разі, якщо платник податку до кінця податкового року, наступного за звітним, не використає своє право на нарахування податкової знижки за наслідками звітного податкового року, таке право на наступні податкові роки не переноситься.