Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Ви запитували-відповідаємо

опубліковано 14 вересня 2021 о 16:38

З першого вересня цього року розпочалась кампанія одноразового добровільного декларування активів фізичних осіб. Триватиме вона протягом року – до першого вересня 2022 року.

Протягом цього часу громадяни України мають право подати одноразову добровільну декларацію із зазначенням активів, що їм належать, і з яких не були сплачені податки і збори до 1 січня 2021 року. При цьому у добровільній декларації не потрібно буде вказувати інформацію про джерела походження задекларованих активів.

З цього приводу начальник Жидачівської ДПІ ГУ ДПС у Львівській області Володимир Гребінь надав відповіді на питання громадян у ході телефонного зв’язку «гаряча лінія».

Пропонуємо Вашій увазі деякі з питань:

Хто може скористатися одноразовим добровільним декларуванням?

- Скористатися одноразовим (спеціальним) добровільним декларуванням можуть фізичні особи-резиденти , у тому числі самозайняті особи , а також фізичні особи , які не є резидентами України , але які були резидентами на момент отримання неоподаткованих доходів , і які відповідно до Податкового кодексу України є чи були платниками податків.

А не можуть бути декларантами особи , які за будь-який рік , починаючи з 1 січня 2005 року , подавали або мають подавати декларації відповідно до законів у сфері запобігання корупції. Також декларантами не можуть бути особи , які є малолітніми чи неповнолітніми або недієздатними , або є особами , дієздатність яких обмежена і над ними встановлено опіку.

Які є способи подання такої декларації?

- Одноразова (спеціальна) добровільна декларація подається безпосередньо декларантом виключно в електронній формі.

Чи можна у добровільній одноразовій спецдекларації відображати криптовалюту?

- Зважаючи на те, що на сьогодні криптовалюта не має визначеного правового статусу в Україні,зокрема, відсутня нормативна база для її класифікації та регулювання операцій з нею,то підстав для її відображення декларантом в одноразовій (спеціальній) добровільній декларації немає.

Відповідно до п.4 підрозділу9 прим.4 родз.ХХ «Перехідні положення» податкового Кодексу України об’єктами  одноразового (спеціального) добровільного декларування можуть бути визначені підпунктами 14.1.280 і 14.1.281 п.14.1. ст.14 ПКУ активи фізичної особи, що належать декларанту на праві власності (в тому числі на праві спільної сумісної власності) і знаходяться (зареєстровані,перебувають в обігу,є на обліку тощо) на  території України та/або за її межами станом на дату подання одноразової (спеціальної) добровільної декларації.

В які терміни потрібно сплатити податки з задекларованих об'єктів оподаткування?

- Сплата збору з одноразового (спеціального) добровільного декларування здіснюється декларантом протягом тридцяти календарних днів з дати подання такої декларації , а при обрані альтернативних ставок – до 1 листопада 2023 та до 01 листопада 2024 року.

Чи передбачена відповідальність за задекларовані активи?

- Подача одноразової (спеціальної) добровільної декларації є правом,а не обов'язком фізичної особи . Декларант звільняється від кримінальної , адміністративної та фінансової відповідальності у випадку декларування таких активів.

За якою формою здіснюється декларування та яким чином?

Наказом Міністерства фінансів України від 02.08.2021 року №439 «Про затвердження форми одноразової (спеціальної) добровільної декларації та Порядку її подання» затверджено Форму одноразової (спеціальної) добровільної декларації та Порядок подання  одноразової (спеціальної) добровільної декларації . Пунктом 1 розділу 3 Порядку подання одноразової (спеціальної) добровільної декларації  передбачається, що одноразова (спеціальна) добровільна декларація подається безпосередньо декларантом до центрального органу виконавчої влади,що реалізує державну податкову політику, в електронній формі з урахуванням вимог, встановлених розділом II Кодексу, та особливостей встановлених підрозділом 94 розділу ХХ «Перехідні положення» Кодексу.