Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Трускавецька ДПІ: Застосування РРО/ПРРО

опубліковано 14 січня 2022 о 16:06

Фахівці Трускавецької ДПІ Головного управління ДПС у Львівській області на постійній основі проводять тематичні заходи з суб’єктами господарювання, зокрема з метою роз’яснення застосування у своїй діяльності РРО/ПРРО з 01.01.2022 року та про порядок ведення обліку товарних запасів, затверджений Наказом Міністерства фінансів від 03.09.2021 №496.

Так, під час чергової зустрічі начальник Трускавецької ДПІ Олександра Яворська наголосила платникам податків, що з 1 січня 2022 року закінчився перехідний період згідно пункту 61 підрозділу 10 Розділу ХХ «ПЕРЕХІДНІ ПОЛОЖЕННЯ» Податкового кодексу України і застосування РРО та/або ПРРО платниками єдиного податку другої-четвертої груп, які проводять готівкові розрахунки, стане обов’язковим. Відповідно до вимог п. 296.10 ст. 296 Податкового кодексу України реєстратори розрахункових операцій або ПРРО не мають застосовувати лише платники єдиного податку першої групи.

Наголошено, що незалежно від обраного виду діяльності, РРО або програмні РРО повинні застосовувати підприємці – спрощенці другої – четвертої груп, які реалізують:

- технічно складні побутові товари, що підлягають гарантійному ремонту;

- лікарські засоби, вироби медичного призначення та надання платних послуг у сфері охорони здоров'я;

- ювелірні та побутові вироби з дорогоцінних металів, дорогоцінного каміння, дорогоцінного каміння органогенного утворення та напівдорогоцінного каміння.

Програмне забезпечення надається безкоштовно, встановити його можна на будь-який ґаджет, отже витрачати кошти на класичний касовий апарат не потрібно. Державною податковою службою України розроблено спеціальний відеоурок, який допоможе швидко зареєструвати програмний РРО. Платники можуть ознайомитись, з відеоуроком на вебпорталі ДПС у банері «Програмні РРО» https://tax.gov.ua/baneryi/programni-rro/..

Поряд з безкоштовними ПРРО платники податків можуть використовувати будь-який представлений на ринку програмний РРО відповідно до своїх фінансових можливостей та функціональних потреб.

З метою дотримання вимог чинного законодавства України, фахівці звернули увагу підприємців - платників єдиного податку ІІ-ІV груп на необхідності завчасної реєстрації РРО чи ПРРО у контролюючих органах.