Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Про актуальні питання законодавства під час проведеної зустрічі

опубліковано 27 січня 2022 о 15:33

Нещодавно заступник начальника Буської ДПІ Андрій Романів  надав коментар для представників ЗМІ щодо правил роботи підприємців у новому році  та особливостей декларування  активів громадян.

Посадовець наголосив, що з нового року всі  підприємці (крім платників 1 групи єдиного податку) незалежно від сфери діяльності та обсягу доходів повинні застосовувати РРО або ПРРО при розрахунках: готівкою; через POS-термінали із застосуванням електронного платіжного засобу (ЕПЗ); через програмно-технічний комплекс самообслуговування; дистанційній торгівлі з використанням реквізитів ЕПЗ, у тому числі розрахункові операції через системи LigPay, Portmone, iPay, Приват-24, Монобанк, Ощад 24/7 тощо.

При здійсненні розрахунків у безготівковій формі, тобто при перерахуванні коштів з одного банківського рахунку на інший, або ж внесення коштів до каси банку для подальшого зарахування їх на рахунок отримувача РРО та/або ПРРО не застосовується. Програмний РРО – це додаток для смартфона, планшета, комп’ютера, який дозволяє сформувати чек – розрахунковий документ. Є безкоштовні програмні   рішення від  податкової, які  можна завантажити з сайту ДПС.

Крім цього, нагадав основні норми Закону України від 15.06.2021 №1539-ІХ щодо одноразового (спеціального) добровільного декларування фізичними особами належних їм активів та сплати одноразового збору до бюджету. Збір з добровільного декларування – це одноразовий обов’язковий платіж, розмір якого самостійно розраховується декларантом з вартості належних йому активів з урахуванням ставок, визначених підрозділом 9-4 Податкового кодесу та відображається ним в одноразовій (спеціальній) добровільній декларації, яка подається в електронній формі через Електронний кабінет.  Задекларувати неоподатковані активи можна до 1 вересня 2022 року.

Будь-які роз’яснення податкового законодавства, застосування РРО  чи кампанії декларування можна отримати в Центрі обслуговування Буської ДПІ, а також скориставшись інформаційними повідомленнями, розміщеними  на субсайті ГУ ДПС у Львівській області.