Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

«Гаряча лінія» у Львівській ДПІ на тему: Кампанія декларування 2022. Реєстрація та застосування програмних РРО. Одноразове (спеціальне) декларування

опубліковано 25 листопада 2022 о 14:30

Сьогодні начальник відділу обліку платників та об’єктів оподаткування Львівської державної податкової інспекції Головного управління ДПС у Львівській області Наталія Кочмар під час телефонного зв’язку «гаряча лінія» відповіла на запитання платників податків на тему: «Кампанія декларування 2022. Реєстрація та застосування програмних РРО.».

До Вашої уваги запитання, що надійшли під час сеансу телефонного зв’язку «гаряча лінія», та відповіді на них.

Яким чином СГ може здійснити перехід з програмного забезпечення (далі – ПЗ) ПРРО, яке надається ДПС, на ПЗ, розроблене іншими виробниками?

З метою переходу з програмного забезпечення (далі – ПЗ) програмного реєстратора розрахункових операцій (далі – ПРРО), яке надається Державною податковою службою на безоплатній основі (як і будь-якого іншого ПЗ) на ПЗ інших виробників (комерційних) суб’єкту господарювання необхідно закрити зміну на такому ПРРО, здійснити налаштування іншого ПЗ та розпочати роботу.

Чи можливо переглянути закриту робочу зміну в ПРРО, яка була відкрита та закрита на іншому пристрої?

 Переглянути закриту робочу зміну в програмному реєстраторі розрахункових операцій (далі – ПРРО), яка була відкрита та закрита на іншому пристрої (ПРРО), на даний час немає можливості оскільки відсутня синхронізація змін з іншими пристроями в програмних рішеннях «ПРРО Каса» та «пРРОсто», які надаються Державною податковою службою на безоплатній основі.
Водночас, інші виробники (комерційні) програмних рішень за необхідності можуть налаштувати такий режим для здійснення синхронізації між пристроями (ПРРО) суб’єкта господарювання.

У яких платників податків виникає обов’язок щодо подання декларації?

Обов’язок щодо подання «Декларації про майновий стан і доходи» у платників податків виникає при отриманні:

- доходу у вигляді спадщини та подарунків;

- доходу від продажу або надання в оренду рухомого та нерухомого майна;

- доходу від продажу власної сільськогосподарської продукції;

- доходу від продажу цінних паперів та корпоративних прав;

- доходу від провадження господарської діяльності або незалежної професійної діяльності;

- коли основна сума кредиту, прощеного кредитором за його самостійним рішенням;

- іноземного доходу та інших доходів, які не були оподатковані протягом року.

 

Які наслідки неподання одноразової добровільної спецдекларації?

Одноразове (спеціальне) декларування, яке передбачене підрозд. 9 прим. 4 розд. XX «Перехідні положення» Податкового кодексу України (далі – ПКУ), є добровільним.

Разом з тим, якщо особа, яка має право на одноразове (спеціальне) декларування не скористується ним (тобто не подасть декларацію), така особа буде вважатися такою, що повідомила контролюючий орган про те, що станом на 31 серпня 2022 року (дату завершення періоду проведення одноразового (спеціального) добровільного декларування):

-   у власності такої фізичної особи відсутні активи, одержані (набуті) за рахунок доходів, з яких не сплачено або сплачено не в повному обсязі податки і збори відповідно до податкового законодавства на момент нарахування (отримання) таких доходів, та/або

-   про те, що склад та обсяг таких активів (тобто активів, одержаних (набутих) за рахунок доходів, з яких не сплачено або сплачено не в повному обсязі податки і збори відповідно до податкового законодавства на момент нарахування (отримання) таких доходів) у власності такої фізичної особи перебуває в межах, зазначених у п. 10 підрозд. 9 прим. 4 розд. XX «Перехідні положення» ПКУ.

Пунктом 10 підрозд. 9 прим. 4 розд. XX «Перехідні положення» ПКУ визначено склад та обсяг активів, джерела одержання (набуття) яких у разі невикористання фізичною особою права на подання Декларації вважаються такими, з яких повністю сплачено податки і збори відповідно до податкового законодавства.