Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

На зустрічі з платниками - про декларування громадянами доходів, які отримані за кордоном

опубліковано 13 березня 2023 о 13:43

Днями в Центрі обслуговування платників Дрогобицької ДПІ Головного управління ДПС у Львівській області відбулася чергова зустріч за участі старшого державного інспектора відділу з надання адміністративних та інших послуг Галина Садлівська з питань декларування доходів, які громадяни отримали за межами кордону.

В ході заходу податківець поінформувала, що громадяни, які отримували доходи за кордоном, і які сплатили податки за межами України, не доведеться платити податки ще раз, у разі якщо з країнами, де вони працювали, підписані угоди про уникнення подвійного оподаткування. Таким громадянам необхідно лише подати декларацію про майновий стан і доходи та зазначити суми отриманих доходів.

При цьому фахівець звернула увагу, що тим громадянам, які працювали за кордоном, але не сплачували там податки, оскільки отримували в податкових органах України  Довідку-підтвердження статусу податкового резидента України, доведеться задекларувати доходи, отримані за межами України, та сплатити відповідні податки.

Також інспектор відмітила, що громадяни, які отримували «іноземні» доходи у 2022 році, мають  задекларувати їх до 1 травня 2023 року, тобто подати податкову декларацію про майновий стан і доходи до органів ДПС за своїм місцем реєстрації. Зазначені доходи оподатковуються податком на доходи фізичних осіб за ставкою 18 відсотків та  військовим збором за ставкою 1,5 відсотка. Задекларовану суму податку на доходи фізичних осіб та військового збору  платники мають сплатити до 1 серпня 2023 року.

Разом з тим наголосила, що податкова служба рекомендує для звітування обрати електронний формат, скориставшись сервісом «Електронний кабінет платника» на вебпорталі ДПС України.