Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Про отримання громадянами податкової знижки - під час роботи «гарячої лінії»

опубліковано 13 березня 2023 о 13:48

У Дрогобицькій  ДПІ ГУ ДПС у Львівській області відбувся сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія» з питань отримання громадянами податкової знижки. На запитання платників відповідав  начальник Дрогобицької ДПІ Руслан Корж.

Найбільша кількість питань стосувалась переліку витрат, дозволених для включення до податкової знижки та переліку документів, які необхідно надати щоб скористатись правом на нарахування податкової знижки.  Розмір податкової знижки складає 18 % від вартості навчання, а також не може перевищувати розмір сплаченого податку з доходів фізичних осіб. У 2023 році можна отримати відшкодування за 2022 навчальний рік. Оформити податкову знижку може і сам студент (якщо він має офіційний заробіток з якого сплачує податки) або член його сім’ї першого ступеня спорідненості (мати, батько, дружина/чоловік).

Під час сеансу телефонного зв’язку посадовець, зокрема, надав роз’яснення за якою формою подавати довідку про доходи для отримання податкової знижки. Він наголосив, що платник податку зобов’язаний пред’являти документи і відомості, пов’язані з виникненням права на отримання податкової знижки, та підтверджувати необхідними документами достовірність відомостей, зазначених у податковій декларації. Одним із таких документів є довідка про доходи. В довідці надається крім загальної інформації про фізичну особу (П. І. Б, реєстраційний номер облікової картки, період роботи), зазначається обов’язково наступна інформація: сума нарахованого оподатковуваного доходу (помісячно та загальною сумою); розмір та сума податкової соціальної пільги; сума нарахованого та утриманого податку на доходи фізичних осіб.

Відповідаючи на питання Руслан КОРЖ також наголосив  на перевагах подання декларації в електронному вигляді через Електронний кабінет.

Кожному платнику, який зателефонував на «гарячу лінію», було надано повну та вичерпну відповідь.