Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

У Радехівській ДПІ відповідали на запитання платників під час «гарячої лінії»

опубліковано 03 квітня 2023 о 09:00

На запитання платників, що надходили під час «гарячої лінії» щодо новацій у податковому законодавстві, відповідала начальник Радехівської ДПІ Головного управління ДПС у Львівській області Руслана Мулявка, зокрема: 
- Які документи подаються для отримання податкової знижки? 

Фізична особа, яка звертається за податковою знижкою до податкового органу, окрім податкової декларації про майновий стан і доходу має подати копії документів, які підтверджують витрати, що включають до податкової знижки (платіжні та розрахункові документи, зокрема, квитанції, фіскальні або товарні чеки, прибуткові касові ордери, що ідентифікують продавця товарів і особу, яка зверталася за податковою знижкою), а також копії договорів за їх наявності, в яких обов’язково повинно бути відображено вартість таких товарів і строк оплати за такі товари. При цьому, оригінали вищевказаних документів підлягають зберіганню платником податку протягом строку давності, встановленого Податковим кодексом. 

Крім того, абзацом 2 пп.166.2.2 статті 166 Податкового кодексу України передбачено, що відповідні витрати платник може підтвердити електронним розрахунковим документом. При цьому, в податковій декларації він зазначатиме лише реквізити електронного розрахункового документа. 

Також, суб’єктів господарювання було поінформовано про зміни, передбачені Законом України від 30 листопада 2021 року №1914 «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо збалансованості бюджетних надходжень. 

Очільниця ДПІ розповіла про новий формат спілкування з податковою - Комунікаційну платформу, мета роботи якої - швидке вирішення актуальних питань громадськості і бізнес спільноти та прийняття відповідних управлінських рішень, наголосила, що звернення можна направляти на електронну скриньку платформи lv.ikc@tax.gov.ua

- У яких платників податків виникає обов’язок щодо подання декларації? 

Обов’язок щодо подання «Декларації про майновий стан і доходи» у платників податків виникає при отриманні: 

- доходу у вигляді спадщини та подарунків; 

- доходу від продажу або надання в оренду рухомого та нерухомого майна; 

- доходу від продажу власної сільськогосподарської продукції; 

- доходу від продажу цінних паперів та корпоративних прав; 

- доходу від провадження господарської діяльності або незалежної професійної діяльності; 

- коли основна сума кредиту, прощеного кредитором за його самостійним рішенням; 

- іноземного доходу та інших доходів, які не були оподатковані протягом року.