Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

«Гаряча лінія» з актуальних питань щодо обліку платників податків

опубліковано 17 травня 2023 о 08:48

Нещодавно у Турківській ДПІ відбувся сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія» з актуальних питань щодо обліку платників податків. На запитання дозвонювачів відповідала начальник Турківської ДПІ Марія Павлович.

Під час «гарячої лінії» платників цікавили різні питання, що стосуються Державного реєстру фізичних осіб – платників податків. Зокрема, були запитання, як отримати дитині (до 14 років) документ, що засвідчує реєстрацію у ДРФО. Відповідаючи на питання посадовець зауважила, що облікові картки фізичної особи – платника податків за формою № 1ДР малолітніх осіб (до 14 років) подаються одним із батьків за наявності свідоцтва про народження дитини та документа, що посвідчує особу одного із батьків. Документ, що засвідчує реєстрацію у Державному реєстрі фізичних осіб – платників податків малолітньої особи, видається одному з батьків за наявності свідоцтва про народження дитини та документа, що посвідчує особу одного з батьків. Документ, що засвідчує реєстрацію у Державному реєстрі, надається протягом трьох робочих днів з дня звернення фізичної особи, її представника до контролюючого органу за місцем проживання фізичної особи. Громадяни України, які не мають постійного місця проживання в Україні або тимчасово перебувають за межами населеного пункту проживання, можуть звернутися за отриманням документа, що засвідчує реєстрацію у Державному реєстрі, до будь-якого контролюючого органу. У такому разі строк видачі документа може бути продовжено до п’яти робочих днів.

Чимало запитань стосувалося і  порядку  заповнення та подання повідомлення  про об’єкти оподаткування  за ф.№ 20-ОПП. Марія Павлович зазначила, що платники податків зобов’язані повідомляти про всі об’єкти оподаткування і об’єкти, пов’язані з оподаткуванням, (у разі наявності, виникнення, зміни типу об’єкта оподаткування) контролюючий орган за основним місцем обліку, шляхом подання Повідомлення про об’єкти оподаткування або об’єкти, пов’язані з оподаткуванням або через які провадиться діяльність, за формою № 20-ОПП. Повідомлення за формою № 20-ОПП подається суб’єктами господарювання юридичними і фізичними особами, незалежно від системи оподаткування, протягом 10 робочих днів після реєстрації, створення чи відкриття таких об’єктів до контролюючого органу за основним  місцем обліку платника податків. Також звернула увагу присутніх, що під час першого подання форми 20-ОПП необхідно зазначити всі об’єкти оподаткування, а у разі наступного її подання треба вказати лише новий об’єкт оподаткування або об’єкт оподаткування, щодо якого відбувається хоча б одна зміна.

В ході телефонної розмови платники податків, які зателефонували на «гарячу лінію», отримали відповіді на всі запитання, які їх цікавили.