Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

У Стрийській ДПІ податківці звертають увагу платників на право скористатися податковою знижкою

опубліковано 31 травня 2023 о 11:42

Нещодавно  під час надання адміністративних послуг відвідувачам податкової інспекції фахівці Стрийської ДПІ інформували платників податків про порядок заповнення декларації про майновий стан і доходи для повернення податкової знижки на навчання.

Зокрема, платникам роз’яснили, що податкова знижка – це можливість громадянина повернути частину сплаченого податку на доходи за певні послуги, які були здійснені протягом звітного податкового року платником податку. Для підтвердження цих витрат платнику потрібно додати копії платіжних та розрахункових документів.

Загальна сума податкової знижки, нарахована платнику податку у звітному податковому році, не може перевищувати суми річного загального оподаткованого доходу платника податку, нарахованого, як заробітна плата (підпункт 166.4.2. статті 166 Податкового кодексу України). Тобто отримати податкову знижку може лише фізична особа, яка отримує офіційно зарплату і платить з неї податок на доходи. Приватний підприємець отримати податкову знижку не може (підпункт 14.1.170 статті 14 Податкового кодексу України). 

Податкова знижка надається у поточному році за наслідками попереднього звітного року. У разі, якщо платник податку до кінця податкового року, наступного за звітним не скористався правом на нарахування податкової знижки за наслідками звітного податкового року, таке право на наступні роки не переноситься.

Податкову декларацію для отримання податкової знижки за наслідками звітного 2022 року можна подати до 31 грудня 2023 року, як особисто, так і в електронній формі, скориставшись сервісом «Електронний кабінет платника».