Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

У Трускавецькій ДПІ відбулась ,,гаряча лінія” на тему: ,,Податкова знижка: умови отримання та терміни подання декларації”

опубліковано 31 травня 2023 о 11:50

На запитання платників податків відповідала начальник Трускавецької ДПІ  Головного управління ДПС у Львівській області  Олександра ЯВОРСЬКА. Надаємо відповіді на питання, які найбільше цікавили дозвонювачів.

Чи потрібно завіряти печаткою банку роздруковану платіжну інструкцію, сформовану в електронній формі з метою підтвердження витрат для використання  права на податкову знижку, якщо сплату здійснено дистанційно через банківський сервісПриват 24?

До податкової знижки включаються фактично здійснені протягом звітного податкового року платником податку витрати, підтверджені відповідними платіжними та розрахунковими документами, зокрема, квитанціями, фіскальними або товарними чеками, прибутковими касовими ордерами, що ідентифікують продавця товарів (робіт, послуг) і особу, яка звертається за податковою знижкою.  

Порядок виконання платіжних операцій за рахунками користувачів платіжних послуг, які відкриті в надавачів платіжних послуг з обслуговування рахунку та обов’язкові реквізити платіжної інструкції, вимоги щодо їх заповнення визначає Інструкція про безготівкові розрахунки в національній валюті користувачів платіжних послуг затверджена постановою Правління Національного банку України від 29 липня 2022 року № 163. 

Платник має право оформити платіжну інструкцію в електронній або паперовій формі. 

Згідно з пунктом 37 розділу ІІ Інструкції № 163 платіжна інструкція повинна містити такі обов’язкові реквізити: дату складання і номер, унікальний ідентифікатор платника або найменування/прізвище, власне ім’я, по батькові, код платника та номер його рахунку, найменування надавача платіжних послуг платника, суму цифрами та словами, призначення платежу, підпис платника, унікальний ідентифікатор отримувача або найменування/прізвище, власне ім’я, по батькові, код отримувача та номер його рахунку, найменування надавача платіжних послуг отримувача. 

Отже, якщо сплату здійснено через банківський сервіси Приват 24/7 або інші, то роздрукована платіжна інструкція, яка містить обов’язкові реквізити електронного розрахункового документа, визначені Інструкцією № 163, – є підтвердним документом понесених платником податку витрат при реалізації ним права на податкову знижку, та печаткою банку вона не завіряється.

Чи має право скористатись податковою знижкою за навчання дитини батько, який фактично здійснив оплату , але  квитанції на оплату оформлені на ім’я дитини, при цьому дитина протягом року не працювала?

Відповідно до пункту 166.3 статті 166 ПКУ платник податку має право включити до податкової знижки витрати у вигляді суми коштів, сплачених на користь вітчизняних закладів дошкільної, позашкільної, загальної середньої, професійної та вищої освіти для компенсації вартості здобуття відповідної освіти таким платником податку та/або членом його сім’ї першого ступеня споріднення та/або особи, над якою встановлено опіку чи піклування, або яку влаштовано до прийомної сім’ї, дитячого будинку сімейного типу, якщо такого платника податку призначено відповідно опікуном, піклувальником, прийомним батьком, прийомною матір’ю, батьком-вихователем, матір’ю-вихователькою.

Витрати підтверджуються відповідними платіжними та розрахунковими документами, зокрема, квитанціями, фіскальними або товарними чеками, прибутковими касовими ордерами, що ідентифікують продавця товарів (робіт, послуг) і особу, яка звертається за податковою знижкою.  

Відповідно до частини першої статті 1 ЗУ від 30 червня 2021 року № 1591-IX ,,Про платіжні послуги” платник – особа, з рахунку якої ініціюється платіжна операція на підставі платіжної інструкції або яка ініціює платіжну операцію шляхом подання платіжної інструкції разом з відповідною сумою готівкових коштів.

Отже, якщо в документах на переказ коштів в даних платника зазначено дані дитини, то така особа є ініціатором переказу коштів.

Враховуючи викладене, незалежно від того працює чи ні дитина, яка за даними документів на переказ коштів здійснювала витрати на навчання, батько такої дитини не має права на податкову знижку.

У якому розмірі платник податків має  право включити до податкової знижки витрати на сплату страхових внесків, сплачених за договорами довгострокового страхування життя?

Платник податків має право включити до податкової знижки фактично здійснені ним протягом звітного року витрати на сплату страхових платежів (страхових внесків, страхових премій), які у розрахунку за кожний з повних чи неповних місяців звітного податкового року, протягом яких діяв договір страхування, не мають перевищувати обмеження:

а) при страхуванні платника податку або за пенсійним контрактом з недержавним пенсійним фондом платника податку, або на банківський пенсійний депозитний рахунок, пенсійний вклад, рахунок учасника фонду банківського управління чи за їх сукупністю – у 2022 році 3470,00 гривень;

б) при страхуванні члена сім’ї платника податку першого ступеня споріднення або за пенсійним контрактом з недержавним пенсійним фондом, або на банківський пенсійний депозитний рахунок, пенсійний вклад, рахунок учасника фонду банківського управління на користь такого члена сім’ї чи за їх сукупністю – у 2022 році 1735,00 грн., в розрахунку на кожного застрахованого члена сім’ї.

Що таке податкова знижка, які умови  та чи є обмеження щодо отримання податкової  знижки ?

Відповідно до підпункту 14.1.170 пункту 14.1 статті 14 Податкового кодексу України податкова знижка для фізичних осіб, які не є суб’єктами господарювання, – документально підтверджена сума (вартість) витрат платника податку – резидента у зв’язку з придбанням товарів (робіт, послуг) у резидентів – фізичних або юридичних осіб протягом звітного року, на яку дозволяється зменшення його загального річного оподатковуваного доходу, одержаного за наслідками такого звітного року у вигляді заробітної плати та/або у вигляді дивідендів, у випадках, визначених ПКУ.

Підстави для нарахування податкової  знижки із зазначенням конкретних  сум відображаються платником податку у річній податковій декларації,  яка подається по 31 грудня включно наступного за звітним податкового року.

До податкової знижки включаються фактично здійснені протягом звітного податкового року платником податку витрати, підтверджені відповідними платіжними та розрахунковими документами, зокрема, квитанціями, фіскальними або товарними чеками, прибутковими касовими ордерами, що ідентифікують продавця товарів (робіт, послуг) і особу, яка звертається за податковою знижкою (їх покупця (отримувача), а також копіями договорів за їх наявності в яких обов’язково повинно бути відображено вартість таких товарів робіт, послуг) і строк оплати за такі товари (роботи, послуги).  

Разом з тим є декілька умов для отримання податкової знижки - податкова знижка може бути надана виключно резиденту, загальна сума податкової знижки за звітний рік, не може перевищувати суми річного доходу у вигляді заробітної плати та якщо платник до кінця року не скористався правом на податкову знижку, таке право на наступні податкові роки не переноситься. 

Право платника податку на доходи фізичних осіб на податкову знижку, підстави для її нарахування, перелік витрат, дозволених до включення до податкової знижки, обмеження права на її нарахування визначені статтею 166 Податкового кодексу України.