Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Роз’яснення щодо оподаткування додаткового блага

опубліковано 06 липня 2023 о 15:51

Працівники Центру обслуговування платників Пустомитівської Головного управління ДПС у Львівській області на постійній основі роз’яснюють відвідувачам ЦОП актуальні питання щодо застосування норм податкового законодавства. Так, нещодавно, завідувач сектору з надання адміністративних та інших послуг Пустомитівської ДПІ Андрій Костишин провів тренінг для платників податків, під час якого роз’яснив порядок оподаткування та подання декларації про майновий стан і доходи за окремими видами доходів. 

Зокрема, податківець поінформував, що згідно із п.п. 14.1.47 п. 14.1 ст. 14 Податкового кодексу України (далі – ПКУ) додаткові блага – це кошти, матеріальні чи нематеріальні цінності, послуги, інші види доходу, що виплачуються (надаються) платнику ПДФО податковим агентом, якщо такий дохід не є заробітною платою та не пов’язаний з виконанням обов’язків трудового найму або не є винагородою за цивільно-правовими договорами (угодами), укладеними з таким платником ПДФО (крім випадків, прямо передбачених нормами розділу ІV ПКУ). Дохід, отриманий платником податку  як додаткове благо, визначається згідно п.п. 164.2.17 п. 164.2 ст. 164 ПКУ.   

Податківець звернув увагу, що якщо додаткові блага надаються у негрошовій формі, сума податку об’єкта оподаткування обчислюється із врахуванням коефіцієнту. 

Дохід, отриманий платником як додаткове благо, оподатковується податком на доходи фізичних осіб за ставкою 18 відсотків та військовим збором за ставкою 1,5 відсотка. 

Під час заходу Андрій Костишин надав консультаційну  та практичну допомогу щодо подання податкової декларації про майновий стан і доходи за допомогою сервісу «Електронний кабінет платника» та звернув увагу на зміни у порядку заповнення платіжних інструкцій.