Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Закон №3219: Роз’яснюємо новації платникам податків, що здійснюють розрахункові операції у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг

опубліковано 11 серпня 2023 о 14:34

Фахівці ДПІ Львівської області проводять активну роботу щодо роз’яснення нововведених змін, для платників податків, що здійснюють розрахункові операції у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг, у зв’язку з прийняттям Закону України від 30 червня 2023 року №3219-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо особливостей оподаткування у період дії воєнного стану».

Так, нещодавно в ЦОПі Львівської ДПІ проведено робочу зустріч з платниками податків міста. Увагу було акцентовано на новаціях застосування РРО та платіжних терміналів при здійсненні готівкових розрахунків,  перевагах використання та порядоку реєстрації ПРРО, ведення товарного обліку, відновлення штрафних санкцій за порушення  готівкових розрахунків та встановлення їх нових розмірів.   

Фахівцями Золочівської ДПІ проведено тематичну зустріч з платниками. Зазначено   переваги застосування ПРРО та порядок заповнення повідомлень за формою №20-ОПП та № 5- ПРРО,  заяви на реєстрацію програмного РРО за ф. №1-ПРРО тощо. 

В Бродівській ДПІ проведено зустрічі з суб’єктами господарювання. Зокрема, звернуто увагу, що з 1 жовтня за виявлені порушення при проведенні або непроведенні фіскалізації операції, штрафні санкції будуть застосовуватися до усіх суб’єктів господарювання, окрім   спрощенців 1 групи. Платникам також надали практичні поради у заповненні відповідних заяв для реєстрації  ПРРО  та відповіли на їхні запитання. 

Спеціалістами Бориславської ДПІ, Радехівської ДПІ, Трускавецької ДПІ проведено низку тематичних сеансів телефонного зв’язку «гаряча лінія». Під час спілкування додзвонювачів поінформовано, зокрема щодо звільнення від відповідальності суб’єктів господарювання за порушення вимог Закону №265, які вчинені ними у період з 01 січня 2022 року до 01 жовтня 2023 року, крім відповідальності за порушення порядку здійснення розрахункових операцій при продажу підакцизних товарів, здійснення діяльності з купівлі/продажу іноземної валюти, діяльності у сфері організації та проведення азартних ігор.

Окремо звернуто увагу, що з 1 серпня 2023 року відновлюється дія абзацу сьомого статті 5 Закону №265, згідно з яким використання програмного реєстратора розрахункових операцій у період відсутності зв’язку між програмним реєстратором розрахункових операцій та фіскальним сервером контролюючого органу без отриманого в контролюючому органі діапазону фіскальних номерів, сформованих фіскальним сервером контролюючого органу, забороняється.