Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

В Яворівській ДПІ податківці проводять «гарячі лінії» щодо застосування касових апаратів та програмних РРО платниками податків

опубліковано 17 листопада 2023 о 10:41

В Яворівській ДПІ Головного управління ДПС у Львівській області  в рамках проведення інформаційно-роз’яснювальної кампанії стосовно новацій в податковому законодавстві, передбачених Законом України від 30.06.2023 №3219-IX податківці під час сеансів телефонного зв’язку «гаряча лінія» відповідають на актуальні питання платників.

Надаємо відповіді на запитання, з якими найбільше звертались суб’єкти господарювання, які надавав начальник Яворівської ДПІ Петро Шот.

- Чи мають фізичні особи-підприємці застосовувати касові апарати на період дії воєнного стану? 

Відповідно до діючого законодавства суб’єкти господарювання, які здійснюють розрахункові операції, зобов’язані їх проводити на повну суму покупки (надання послуги) через реєстратори розрахункових операцій. Не зобов’язані застосовувати РРО суб’єкти господарювання, які отримають кошти виключно на поточний рахунок за реквізитами (IBAN) та платники єдиного податку 1 групи. 

- У разі надання ветеринарних послуг на території села потрібно реєструвати касовий апарат?  

Постановою Кабінету Міністрів України від 23 серпня 2000 року № 1336 (у редакції постанови Кабінету Міністрів України від 09 лютого 2022 року № 95 затверджений Перелік окремих форм та умов проведення діяльності у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг, яким дозволено проводити розрахункові операції без застосування реєстраторів розрахункових операцій та/або програмних реєстраторів розрахункових операцій з використанням розрахункових книжок та книг обліку розрахункових операцій. В пункті 3 Переліку зазначено такий вид послуг як надання медичних і ветеринарних послуг на території села, селища. Отже у разі здійснення такої діяльності необхідно здійснити реєстрацію книги обліку розрахункових операцій (КОРО) та розрахункових квитанцій (РК). Зареєструвати КОРО та РК необхідно в податковій інспекції за основним місцем обліку суб’єкта господарювання як платника податків.  

 - Чи потрібно застосовувати касовий апарат у разі здійснення розрахунків тільки на рахунок підприємця IBAN?  

Згідно статті 9 Закону України від 6 липня 1995 року № 265/95 ВР"Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг" із змінами та доповненнями РРО/ПРРО не застосовують у разі оплати покупцем коштів виключно на поточний рахунок підприємця, оскільки така операція не є розрахунковою. Тобто продавець надає покупцю повні банківські реквізити для здійснення оплати – поточний рахунок у форматі IBAN. При розрахунках в інший спосіб – готівкою, платіжною карткою тощо, застосування РРО/ПРРО є обов’язковим.  

- Як підприємцю зареєструвати ПРРО? 

Реєстрація  програмного РРО здійснюється на підставі заяви про реєстрацію ПРРО за формою № 1-ПРРО. Така заява подається в електронній формі за основним місцем обліку суб’єкта господарювання як платника податків через Електронний кабінет або засобами телекомунікацій. 

Суб’єкт господарювання, який має намір зареєструвати програмний реєстратор розрахункових операцій, має перебувати на обліку в податковій службі. Також на обліку має перебувати господарська одиниця, де буде використовуватись ПРРО, про яку суб’єкт господарювання повідомляє контролюючий орган шляхом подання повідомлення про об’єкти оподаткування або об’єкти, пов’язані з оподаткуванням або через які провадиться діяльність за формою № 20-ОПП. 

Якщо є наймана особа-касир, то суб’єкт господарювання повідомляє про сертифікати електронних підписів або печаток, що будуть використовуватись для ПРРО. 

Після включення ПРРО до реєстру програмних реєстраторів розрахункових операцій та завантаження програмного забезпечення такий ПРРО може використовуватись суб’єктом господарювання.