Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Миколаївська ДПІ: Сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія» про реалізацію права громадян на податкову знижку

опубліковано 06 березня 2024 о 09:50

Для підтримки конструктивного діалогу з платниками податків заступник начальника Миколаївської ДПІ  Головного управління ДПС у Львівській області Руслана Єршова провела  черговий сеанс телефонного зв’язку «на тему: «Реалізація права громадян на податкову знижку» 

Під час «гарячої лінії» громадяни дізналися, що до  податкової знижки включаються фактично здійснені протягом звітного податкового року платником податку витрати, підтверджені відповідними платіжними та розрахунковими документами, зокрема квитанціями, фіскальними або товарними чеками, прибутковими касовими ордерами, що ідентифікують продавця товарів (робіт, послуг) і особу, яка звертається за податковою знижкою (їх покупця (отримувача), а також копіями договорів в яких обов’язково повинно бути відображено вартість таких товарів (робіт, послуг) і строк оплати за такі товари (роботи, послуги). 

У зазначених документах обов’язково повинні бути відображені сума сплачених  внесків, дата сплати, прізвище платника, реквізити договору згідно з яким здійснюється така плата, відповідний договір. Копії вказаних документів (крім електронних розрахункових документів) надаються разом з податковою декларацією, а оригінали цих документів не надсилаються контролюючому органу, але підлягають зберіганню платником податку протягом строку давності, встановленого Податковим кодексом України. У разі якщо відповідні витрати підтверджені електронним розрахунковим документом, платник податків зазначає в податковій декларації лише реквізити електронного розрахункового документа. 

Руслана Єршова також розповіла про можливості подання декларації без відвідування податкової інспекції, в режимі онлайн, про спрощення процедури декларування доходів громадянами через електронний сервіс «Передзаповнення декларації про майновий стан і доходи» розділу «ЕК для громадян» в Електронному кабінеті на вебпорталі ДПС.  

Фахівець звернула увагу, що для подання декларації громадяни також можуть скористатися мобільним застосунком «Моя податкова». 

Для роботи з цими сервісами необхідно мати електронний ключ, який кожен бажаючий може отримати у будь-якому Акредитованому центрі сертифікації ключів, у тому числі самостійно за допомогою Інтернет-банкінгу. 

На всі поставлені питання в ході «гарячої лінії» були надані кваліфіковані роз’яснення в межах чинного законодавства.