Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

«Гаряча лінія» у Львівській ДПІ щодо дотримання законодавства у сфері використання РРО та ПРРО

опубліковано 06 березня 2024 о 16:02

Днями за участі начальниці відділу обліку платників та об’єктів оподаткування Львівської державної податкової інспекції Головного управління ДПС у Львівській області Наталії Кочмар відбувся сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія». 

Вона нагадала, що з 1 січня 2024 року вступає в дію підпункт 2 пункту 1 Постанови Кабінету Міністрів України від 29 липня 2022 року № 894 «Про встановлення строків, до настання яких торговці повинні забезпечити можливість здійснення безготівкових розрахунків (у тому числі з використанням електронних платіжних засобів, платіжних застосунків або платіжних пристроїв) за продані ними товари, (надані послуги)», який розширює коло суб’єктів господарювання, що в обов’язковому порядку мають забезпечити можливість здійснення безготівкових розрахунків за товари та послуги. 

Постановою № 894 передбачено поступове запровадження обов’язку торговців забезпечити можливість здійснення безготівкових розрахунків (у тому числі з використанням електронних платіжних засобів, платіжних застосунків або платіжних пристроїв) за продані ними товари (надані послуги): 

з 1 січня 2024 року – наявність POS-терміналів стає обов'язковою у населених пунктах з чисельністю від 5 тисяч населення; 

з 1 січня 2025 року – POS-термінали знадобляться у населених пунктах з населенням менш ніж 5 тисяч жителів; 

Запровадження обов’язку відповідно до кількості населення не стосується торговців – фізичних осіб – підприємців – платників єдиного податку першої групи та торговців, які здійснюють торгівлю з використанням торгових автоматів, виїзну (виносну) торгівлю, продаж власноручно вирощеної або відгодованої продукції, які повинні будуть встановити POS-термінали з 1 січня 2026 року, незалежно від кількості населення. 

Наталія Леонідівна також нагадує, що право на податкову знижку визначено нормами Податкового кодексу України. Перелік витрат, які можна включити до податкової знижки, міститься у  ст. 166 ПКУ. Починаючи з 1 січня 2024 року фізичні особи мають право отримати податкову знижку за витратами, здійсненими у 2023 році. Для цього до 31 грудня 2024 року включно необхідно подати річну податкову декларацію про майновий стан і доходи форму якої з 1 січня 2024 року змінено. Звертаємо увагу, право на отримання податкової знижки не переноситься на наступний рік. Тобто, засвідчити свої витрати, аби повернути частину коштів за 2023 рік можна лише до кінця 2024 року.  При цьому, подати декларацію можна засобами електронного зв’язку в електронній формі з дотриманням вимог законів України від 22 травня 2003 року № 851-IV «Про електронні документи та електронний документообіг» та від 05 жовтня 2017 року № 2155-VIII «Про електронні довірчі послуги».  Крім того, ДПС було розроблено та введено в дію мобільний застосунок «Моя податкова». При поданні податкової декларації про майновий стан і доходи для отримання податкової знижки через застосунок рекомендуємо ознайомитися з відеороликом від ДПС  «Мобільний застосунок «Моя податкова»: подання податкової декларації про майновий стан і доходи (податкова знижка)». Переглянути відеоролик можна за посиланням: https://tax.gov.ua/media-tsentr/videogalereya/prezentatsii-ta-inshi/10156.html

Також відповідала платникам податків на запитання щодо дотримання законодавства у сфері використання РРО та ПРРО, порядку реєстрації РРО та програмного РРО, застосування штрафних санкцій в разі порушення вимог податкового законодавства у сфері готівкових розрахунків.