Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

«Гаряча лінія» про особливості застосування електронних сервісів

опубліковано 27 березня 2024 о 15:38

Днями в Мостиській ДПІ Головному управлінні ДПС у Львівській області відбувся сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія» на тему «Застосування електронних сервісів». На питання  додзвонювачів відповідав начальник інспекції Василь Дутко.

Під час «гарячої лінії» посадовець повідомив які саме сервісні послуги можна отримати через Електронний кабінет платника. Зокрема, що за допомогою приватної частини Електронного кабінету можна подати податкову звітність в електронному вигляді, автоматично перевірити заповнену звітність на наявність арифметичних помилок та оновлення версій форматів документів, які є підставою для нарахування і сплати податків.   

Спілкуючись з платниками, податківець надав роз’яснення стосовно можливості платникам податків сплачувати податки та збори через Електронний кабінет. А саме: в меню «Стан розрахунків з бюджетом» приватної частини Електронного кабінету передбачено можливість фізичним особам після ідентифікації за допомогою платіжної системи сплатити податки, збори, платежі за допомогою платіжної карти або за допомогою QR-коду. З інформацією щодо сплати податків, зборів, платежів фізичними особами можна ознайомитись в меню «Стан розрахунків з бюджетом» розділу «Допомога» Електронного кабінету. Для юридичних осіб можливість сплати податків, зборів та платежів через Електронний кабінет не реалізована. 

Робота у приватній частині Електронного кабінету здійснюється з використанням кваліфікованого електронного підпису, отриманого у будь-якого Кваліфікованого надавача електронних довірчих послуг.  Під час спілкування з додзвонювачами, Василь Дутко розповів про сервіс «Хмарне сховище», яке надає можливість зберігати особисті ключі користувачів у засобі кваліфікованого електронного підпису чи печатки (захищеному колективному сховищі особистих ключів підписувачів, доступного онлайн). Особистий ключ зберігається у «Хмарному сховищі» кваліфікованого надавача електронних довірчих послуг всередині захищеного апаратно-програмного пристрою. Кожен особистий ключ захищений паролем, доступ до якого є тільки у власника та використання його можливе лише після успішної аутентифікації (ідентифікації особи) Надавачем. 

Посадовець також роз’яснив як  здійснюється вхід до приватної частини Електронного кабінету з застосуванням особистого ключа з «Хмарного сховища». 

На всі поставлені питання в ході «гарячої лінії» були надані вичерпні відповіді та роз’яснення в межах чинного законодавства.